Ovaj kremasti tiramisu od tamne čokolade, jednostavno miluje nepce svilenkastom teksturom. Magična kombinacija okusa će te jednostavno oduševiti. Nas jeste i zato smo odlučili da podijelimo recept sa tobom. Uživaj!

Sastojci
- 200 g tamne čokolade, istopljene
- 2 jajeta, odovojiti bjelance i žumance
- 55 g šećera u prahu
- 350 g sira mascarpone
- 6 kašika čokoladnog mlijeka (ili može da se napravi kakao)
- 125 ml instant kafe – pripremljene
- 20 – 25 piškota
- kakao u prahu (za dekoraciju)
- čokoladne mrvice (nije obavezno)
Priprema
- U posudi umutiti šećer i žumanca, dok ne dobije kremastu teksturu. Zatim, dodati mascarpone sir i pomiješati.
- Istopiti čokoladu. Dodati u miješavinu i miješati, dok se ne izjednači.
- U drugu posudu umutiti bjelanca i zatim ih dodati u mascarpone miješavinu.
- U manju posudu, nasuti čokoladno mlijeko (ili kakao) i nasuti kafu. Umočiti piškote kako bi omekšale i polovinu poslagati u posudu.
- Preko piškota dodati 1/3 mascarpone miješavine i preko poslagati ostatak piškota. Ponoviti proceduru. Prekriti i ostaviti u frižider otprilike 4 sata.
- Posuti kako prahom i po želji dodati čokoladne mrvice. Nasjeći i poslužiti.
Prijatno!