Ultra Ukusno

Probaj neodoljivi čokoladni tart sa bananama i karamelom

Ovog ljeta probaj neodoljivu poslasticu i oduševi goste. Recept je fantastičan i sigurno ćeš uživati, dok ga pripremaš, a tek kad probaš ovu poslasticu….

Foto: Instagram/bestofvegan

Sastojci:

Tijesto:

  • 90 gr zobenih pahuljica
  • 90 gr badema
  • 6 kašika kokosovog šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 4 kašike istopljenog kokosovog ulja

Fil sa bananama:

  • 150 gr indijskih oraha
  • 2/3 šolje vrhnja od kokosa
  • 4 kašike istopljenog kakao maslaca
  • 100 gr banana
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašika soka od limuna
  • ½ kašičice ekstrakta od vanilije
  • Prstohvat soli

Čokoladna karamel krema:

  • 5-6 datula
  • ½ šolje vrhnja od kokosa
  • 2 kašike istopljenog kokosovog ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 174 kašičice eksrakta od vanilije
  • ¼ kašičice roze himalajske soli

Dekoracija:

  • 1 banana
  • Tamna čokolada
  • Kokosove ljuskice
Foto: Instagram/bestofvegan

Priprema:

Potreban ti je kalup za tart, omjera 20cm.

Zagrijati rernu na 170 C. Sve suhe sastojke staviti u blender i dobro izmiksati da dobiju teksturu brašna. Dodati rastopljeno kokosovo ulje i obraditi smjesu, dok ne postane poput vlažnog pijeska.

Utisnuti smjesu u kalup za tart, te peći u zagrijanoj rerni 15-20 minuta. Nakon što se ohladi, odložiti u zamrzivač na 30 minuta do 1h.

Sve sastojke za fil od banana staviti u blender i dobro izmiksati na velikoj brzini. Preliti preko kore i ostaviti da se zamrzne. Ponoviti proces sa slojem čokolade i karamela. Zamrznuti preko noći.

Prije serviranja, kolač izvaditi iz kalupa i ukrasiti svježim bananama, kokosovim ljuskicama i tamnom čokoladom.

Prijatno!

 

Izvor: Instagram/bestofvegan

 

Slični članci

Cocktail preporuka za ljeto: Osvježavajući Bellini

Ultra magazin

Ljetna salata od piletine, tikvica i nektarina!

Ultra magazin

Domaći sladoled sa karamelom i kikirikijem!

Ultra magazin