Ultra Popularno

“Take Me Somewhere Nice” je najbolji igrani film 25. SFF-a!

U Narodnom pozorištu u Sarajevu na svečanoj ceremoniji dodijeljene su nagrade Srce Sarajeva, najboljim rediteljima i rediteljkama, kao i glumcima i glumicama, te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima, koji su prikazani u okviru Takmičarskog programa 25. Sarajevo Film Festivala.

Foto Sarajevo Film Festival

Ceremoniju je vodila Amra Bakšić Čamo, koja je podsjetila kako je ekipa SFF-a ove godine prikazala rekordnih 270 filmova u 18 različitih programa iz 56 zemalja.

Najbolji igrani film 25. Sarajevo Film Festivala je “Take Me Somewhere Nice” bh. rediteljke Ene Sendijarević. Film je nastao u koprodukciji Holandije i Bosne i Hercegovine, a snimljen je nakon što je Ena ostvarila uspjeh kratkometražnim filmom “Import” iz 2016. godine. Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobio je turski reditelj Emin Alper za filmsko ostvarenje “Priča o tri sestre”.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca otišla je u ruke Levana Gelbakhiamija za ulogu u filmu “A onda smo plesali”, dok je Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila Irinin Jambonas, koja je ostvarila glavnu ulogu u filmu “Ukrug”.

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film dobio je film “Gomila materijala” bh. autorke Sajre Subašić, a Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje “Kad su rasle japanske jabuke” reditelja Hilala Baydarova. Nagrada Human Rights pripala je mađarskoj rediteljki Reka Szabi za film “Euforija postojanja”.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je srpski reditelj Nikola Stojanović za filmsko ostvarenje “Sherbet”. Najbolji kratki film 25. SFF-a je “Posljednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, dok je posebnu nagradu žirija dobio Adi Voicu za film “Posljednje putovanje na more”.

Ceremoniji dodjele nagrada u Narodnom pozorištu, prethodila je šetnja crvenim tepihom, na kojem su se našle brojne poznate ličnosti iz BiH, regiona i svijeta.

Festivalska publika ovog petka će imati priliku da pogleda pobjedničke filmove, iz svih takmičarskih kategorija 25. Sarajevo Film Festivala.

Slični članci

Billie Eilish oborila rekord s temom Jamesa Bonda

Ultra magazin

Harrison Ford odbacio meso i mliječne proizvode, jer su štetni za okolinu

Ultra magazin

“Prijatelji” se vraćaju u ekskluzivnom HBO Max specijalu!

Ultra magazin