• Home
  • Ultra Popularno
  • Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver se odriče mesa kako bi živio zdravije i duže!
Ultra Popularno

Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver se odriče mesa kako bi živio zdravije i duže!

Jamie Oliver zamijenio je meso biljnim izvorima proteina, kako bi poboljšao svoje zdravlje i životni vijek.
Foto: livekindly

Slavni kuhar navršio je 40 godina 2015 godine. Svoj zdraviji način života i gubitak tjelesne težine pripisuje boljem spavanju, konzumiranju manje alkohola i jedenju više izvora proteina iz povrća, utemeljenih na biljkama – posebno morskih algi, koje su bogate jodom.

Za Olivera je cilj jesti zdraviju hranu i duže živjeti. “Kada dođeš do 40. godine, misliš da imaš vremena, ali sat sve brže otkucava. Želim da živim što je duže moguće i da bi to učinio, moram živjeti na određeni način. To je pravilo igre”.

Foto: livekindly

Oliver nije potpuno vegetarijanac, ali je još prošle godine potvrdio, da je oko 70% namirnica koje konzumira  bez mesa. Još uvijek jede meso i ribu, ali razumije važnost pomaka u hrani, koja je bazirana na biljkama. “Mislim da svi znamo, da ukoliko jedemo više voća i povrća, to će biti dobro za nas i okolinu”.

Ovo je sve popularniji izbor načina života, potrošači donose više etičke i ekološke odluke, kada je riječ o hrani, pri čemu biljke zauzimaju centralni dio ishrane, umjesto mesa.

Foto: diariovasco

Da bi pomogao ljudima da daju prednost biljnoj ishrani, Oliverova nova vegetarijanska kulinarska emisija “Jamie’s Meat Free Meals”, pokrenuta je nedavno na Kanalu 4. Takođe je objavio i knjigu recepata bez mesa, pod nazivom “Veg”.

Jamie Oliver je rekao da „Veg” znači slaviti zaista dobru, ukusnu hranu koja je bez mesa. Ova knjiga je zbirka recepata, koje često kuham kod kuće. Neki su brze večere za sredinu sedmice, drugi su luksuzniji recepti za vikend, ali svi su lagani, zdravi i ukusni”.

Foto: infodiario

“To su jela zbog kojih se osjećam energičnije, ugodno i potpuno lagano. Dao sam nekoliko dodatnih savjeta, kako volim sam servirati jela, kao i načine preoblikovanja recepata, koji uključuju čitav niz prekrasnog povrća”.

 

Izvor: livekindly.co

Slični članci

Billie Eilish oborila rekord s temom Jamesa Bonda

Ultra magazin

Harrison Ford odbacio meso i mliječne proizvode, jer su štetni za okolinu

Ultra magazin

“Prijatelji” se vraćaju u ekskluzivnom HBO Max specijalu!

Ultra magazin