Ultra Ukusno

Svilenkasto glatke kriške sa vanilijom i kakaom

Ovom slatkišu nećeš moći reći NE!

Punoća bogatog okusa, neodoljivi miris vanilije, kremasta struktura, ma bolje da ne nastavljamo, jer ćemo odmah da ogladnimo. Najbolje je da odmah kreneš u nabavku namirnica i pripremiš ovaj neodoljiv kolač i oduševiš svoje društvo.

Foto: Plantd

Sastojci:

Baza:

  • ½ šolje brazilskih oraha
  • 1 kašika kokosovog brašna
  • 1/4 šolje kakaoa
  • Prstohvat soli
  • 6 mekih datula

Kremasti fil od vanilije:

  • 1 šolja sirovih indijskih oraha
  • ¼ šolje kokosove kreme
  • 2-3 kašičice ekstrakta vanilije
  • 2 kašike sirupa od rižinog slada ili kokosovog šećera
  • 2 kašike kokosovog ulja

Čokoladni preliv:

  • 1 kašika kakaoa
  • 2 kašičice sirupa od rižinog slada
  • 2 kašičice kokosove kreme
  • 2 kašičice kokosovog ulja
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije

Postupak:

Za pripremu baze, dodati sve osim datula u blender. Dodati datule i pulsirati dok se smjesa ne sjedini. Utisnuti u malu limenku i ostaviti po strani.

Za kremasti fil od vanilije, istopiti kokosovo ulje i ostaviti da se ohladi. Nakon 5 minuta dodati sve sastojke u brzi blender i miksati dok ne postane vrlo glatko. Sipati u bazu i staviti u zamrzivač.

Postaviti posudu otpornu na toplotu preko lonca s ključalom vodom. Zagrijati posudu, a zatim isključiti vodu.

Dodati kokosovo ulje i ostaviti da se otopi. Kada postane tečno, dodati preostale sastojke, a zatim mutiti dok ne postane glatko. Sipati završni sloj na kolač i vratiti u zamrzivač da se stvrdne.

Uživaj i prijatno!

Ostale recepte potraži na ultra ukusno.

 

Izvor: plantd.co

Slični članci

Vegan čoko hljeb sa tikvicama!

Ultra magazin

Lazanje od punjenih paprika

Ultra magazin

Probaj ukusne jež kocke

Ultra magazin