• Home
  • Ultra Popularno
  • Svi pričaju o novom filmskom spektaklu “Dune” donosimo ti najzanimljive detalje
Ultra Popularno

Svi pričaju o novom filmskom spektaklu “Dune” donosimo ti najzanimljive detalje

IuteCredit
IuteCredit

Dugo očekivani film Denisa Villeneuvea, “Dune” je ovih dana imao zvaničnu svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Film, koji je adaptacija naučno-fantastičnog klasika, Franka Herberta iz 1965. godine, dobio je osmominutne stajaće ovacije. “Dune” stiže u kina i na HBO Max 22. oktobra, a evo zašto trebaš pogledati ovaj film, koji obećava epski povratak u kina širom svijeta i koji je jedan od najočekivanijih filmova decenije. Režiser Denis Villeneuve je izjavio: “To je daleko najteža stvar koju sam uradio u životu, ali “Dune” je i daleko najbolji film, koji sam ikada snimio”.

Foto: Warner Bros

Dakle, o čemu je zapravo “Dune”?

Objavljena 1965. godine, Herbertova najprodavanija knjiga je ujedno i najprodavaniji naučno-fantastični roman svih vremena. Smatra se i jednom od najboljih knjiga svih vremena, kao i temeljnim djelom u žanru naučne fantastike. Knjiga je smještena daleko u budućnost, u međugalaktičko feudalno društvo u kojem se moćne plemićke kuće bore za kontrolu nad resursima, vojskom i planetarnom moći. Razvija se epska priča o ratu, izdaji i misticizmu…

IuteCredit
IuteCredit

Već po objavljivanju romana, “Dune” je dobio mnogo kritičkih pohvala, osvojivši i nagradu Hugo i nagradu Nebula za najbolji roman. Sama knjiga smatrala se revolucionarnom zbog svog jedinstvenog prikaza budućnosti, koji se bavio složenim pitanjima ekologije i rodne dinamike. Režiser Denis Villeneuve dijeli ovu viziju popularnog romana, kao duboko proročanski portret svijeta u kojem trenutno živimo. “Bez obzira u šta vjerujete, Zemlja se mijenja i mi ćemo se morati prilagoditi. Zato mislim da je Dune, bio udaljeni prikaz stvarnosti nafte, kapitalizma i eksploatacije-pretjerane eksploatacije-Zemlje. Danas su stvari samo gore. To je priča o punoljetstvu, ali i poziv na akciju za mlade”, poručuje slavni režiser.

“Dune” se odvija u dalekoj, dalekoj budućnosti, u vrijeme kada poznatom galaksijom vlada feudalni sistem velikih kuća, koje sve odgovaraju caru. Film prati mladog plemića Paula Atreidesa (Timothée Chalamet) kako njegova porodica postaje novi lider planete Arrakis, izvor najvažnije tvari u svemiru, koji produžava ljudski život, daje poboljšane sposobnosti i obnavlja energiju. Ali kada House Atreides bude napadnut, Paul mora lutati opasnim pustinjama Arrakisa i tražiti pomoć domorodačkog stanovništva planete, nomadskih Fremena.

Foto: Warner Bros

Koga ćemo gledati u novom filmu “Dune”?

Talentovani Timothée Chalamet igra Paula Atreidesa – mladića na herojskom putu. Denis Villeneuve opisuje Chalameta kao “staru dušu”, rekavši: “On ima ludu harizmu. Timothée-a kao da su darovali bogovi filma”. Rebecca Ferguson je Paulina majka, lady Jessica. Oscar Isaac je njegov otac, vojvoda Leto Atreides. Stellan Skarsgård je negativac, barun Vladimir Harkonnen. Dave Bautista je baronov nećak, Glossu Rabban. Zendaya je Chani, važna žena u svom fremanskom plemenu. Javier Bardem pregovara sa Stilgarom, vođom plemena Fremena. A Josh Brolin pridružio se glumačkoj ekipi kao Gurney Halleck, ratnik minstrel. Jason Momoa se pojavljuje kao Duncan Idaho, vješt majstor mačeva za House Atreides.

Slični članci

10 razloga zašto moraš doći na THE Weekend!

Ultra magazin

6. sezona serije Line of Duty, ekskluzivna premijera 20. septembra na Pickbox TV

Ultra magazin

Princ Harry i Meghan Markle na listi 100 najuticajnijih ljudi magazina Time

Ultra magazin