Ultra Zanimljivo

Svakodnevne navike zbog kojih preuranjeno starimo

IuteCredit
IuteCredit

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, ograničenje koliko dugo čovjek može živjeti leži negdje između 120 i 150 godina. Eksperti kažu da smo tokom ove pandemije razvili neke loše navike koje nam mogu oduzeti godine života i prerano postarati naš izgled i organizam u cjelini.

starenje kože
Foto: freepik.com

Ovo su neke od navika zbog kojih ubrzano starimo.

Jedemo previše šećera

Hrana puna šećera, osim što dodaje kilograme, dodaje i godine našem licu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Clinical Dermatology, konzumirani šećer veže se i oštećuje kolagen i elastin, koji našu kožu čine mladom, i sprečava naše tijelo da ponovo proizvede ove supstance.

IuteCredit
IuteCredit

Izbjegavaj napitke zaslađene šećerom i prerađenu hranu i pripazi na količinu dodanog šećera u proizvodima koje kupuješ provjerom oznaka na samom proizvodu. Konzumiranje više svježeg voća i povrća može pomoći u sprečavanju oštećenja koja vode do preranog starenja kože.

Istraživanja takođe sugerišu da ishrana koja sadrži puno šećera ili drugih rafiniranih ugljenih hidrata može ubrzati starenje.

Ne spavamo dovoljno

Spavanje je vrijeme kada se naše tijelo podvrgava potrebnom održavanju, ponovnom pokretanju i popravljanju svega, od našeg mozga do naše kože. Prema studiji objavljenoj u Kliničkoj i eksperimentalnoj dermatologiji, žene koje imaju kvalitetan san doživjele su 30% bolji oporavak kože od onih koje su loše spavale, a imale su “značajno niže suštinsko starenje kože.”

Čini se da dovoljno sna smanjuje rizik od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i demenciju. Šta znači kvalitetan san? Stručnjaci kažu da je potrebno od sedam do devet sati sna svake noći. Ako imaš problema sa zaspivanjem ili spavanjem, ili se ne probudiš osvježen/a, treba da se konsultuješ sa ljekarom.

starenje kože
Foto: pexels.com
Pijemo previše alkohola

Hronično ispijanje alkohola može da ubrza starenje i izvana i iznutra. Alkohol dehidrira kožu i uzrokuje upale, što može dovesti do otoka i pucanja kapilara. Takođe, može oštetiti srce i spriječiti jetru da pravilno detoksikuje tijelo i obrađuje masti i ugljene hidrate. Kako bi spriječili prerano starenje i smanjili rizik od raka ili bolesti srca, stručnjaci preporučuju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

Ne vježbamo dovoljno

Da bismo održali srce, mozak i imunitet u vrhunskoj formi – i spriječili prerano starenje kože – treba da vježbamo većinu dana u sedmici. Umjereno vježbanje može poboljšati cirkulaciju i pojačati imunološki sistem. Ovo nam, zauzvrat, može dati mladalački izgled. Preporučuje se 30 minuta umjerenog vježbanja dnevno da bi se spriječile bolesti srca, i zadržao mladalački izgled.

Pušimo

Stotine toksina u dimu cigareta uzrokuju sužavanje krvnih žila, sprečavajući da kiseonik i hranjive tvari dođu do kože. Pušenje uveliko ubrzava starenje kože. Uzrokuje bore i dosadan, blijedi ten. Ti toksini istovremeno oštećuju krvne sudove, srce, pluća, jetru i bubrege. Istraživanje kaže da pušači imaju tri puta više bora od nepušača.

 

Izvor: eatthis.com

Slični članci

Šta kada kontejneri padnu sa broda?

Ultra magazin

Kako mačke pokazuju da smo im dragi?

Ultra magazin

Naučnici su stvorili mentol bombon koji istovremeno izbjeljuje zube i obnavlja zubnu caklinu

Ultra magazin