Ultra Zanimljivo

Stručnjak za odgoj na Weekendu otkriva kako odgajati djecu u digitalno doba

Kada je pravi trenutak da djetetu damo mobilni telefon, koliko dugo bi se trebalo igrati na PlayStationu, gledati Netflix, “skrolati” po Fejsu? Svi imaju mobilni i Snapchat, što ako samo ja djetetu zabranim? Ove i slične dileme muče roditelje širom svijeta.

Unsplash

Stručnjak za ovu temu je dr. Ranko Rajović, koji će na 12. Weekend Media Festivalu održati predavanje “Djeca i digitalno doba: Kako igrom razvijati djetetov IQ” i savjetovati kako se baviti s djecom u digitalno doba.

Rajović je specijalista interne medicine, magistrirao je i doktorirao na područjima neuroendokrinologije i sportskih nauka. Dugogodišnji je UNICEF-ov saradnik na projektu ranog podsticanja intelektualnog razvoja djece, te predavač na Pedagoškom fakultetu u Kopru. Jedan je od autoriteta na ovim prostorima kada govorimo o odgoju i obrazovanju.

Ranko Rajović

Istraživanja koja je proveo pokazala su da su djeca danas slabija u odnosu na djecu prije 10 godina u četiri područja: motorika, matematika-logika, rječnik i opšte znanje. Na Weekendu će objasniti kako roditelji i učitelji kroz igru, djeci mogu pomoći da dotignu svoj maksimum i pametno se služe tehnologijom.

Kad je riječ o zasićenosti tehnologijom, ni odrasli se ne nalaze u puno boljoj situaciji. Ekrani su non stop uz nas, te smo sve svjesniji koliko nas ustvari opterećuju. Medijsko i tehnološko doba nudi toliko mogućnosti, ali i potencijalnih problema, ako ga ne znamo kvalitetno konzumirati. Kako preživjeti vikend bez mobilnog telefona, organizovati nedigitalni život i napraviti digitalni detox, govorićemo na panelu “Digitalni Wellbeing”.

Weekend Media Festival

Pripreme za 12. Weekend Media Festival , koji se održava od 19. – 22. septembra, u punom su jeku. Ove godine novost je Weekend paket koji omogućava rezervaciju smještaja i kotizaciju. Svi marketingaši svoje radove mogu prijaviti na osmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove predstavit će najvažnija regionalna digitalna nagrada – SoMo Borac.

Osim po provokativnim i konstruktivnim raspravama o trendovima u medijskoj industriji, najveći regionalni festival komunikacija poznat je i kao mjesto najbolje zabave. Ove godine donosi pomno osmišljen muzički program u duhu Woodstocka, iz vremena kad je muzika postala umjetnost i sredstvo otpora. Vidimo se, kao i svake godine, u staroj Tvornici duhana u Rovinju.

 

Slični članci

Savjeti za zdravu i blistavu kožu

Ultra magazin

Ovo su čarobne prednosti biotina za tvoj organizam…

Ultra magazin

Toksična okruženja čine ljude nezadovoljnim, a posao neuspješnim!

Ultra magazin