Ultra Inspirativno

Stručni savjeti za što produktivniji i efikasniji rad od kuće

Ashira Prossack je ekspertica, koja pomaže organizacijama da prevaziđu generacijske razlike, te da upravljaju i lakše komuniciraju sa generacijom Z. Na osnovu višedecenijskog iskustva i osam godina istraživanja, Ashira Prossack nudi rješenja, koja podržavaju potrebe današnje radne snage u više generacija i pomaže kompanijama, da se pripreme za budućnost rada.
Foto: unsplash

Ostati fokusiran dok radiš od kuće, nije uvijek lako. Uvijek imamo faktore koji odvlače pažnju, bilo da su to članovi porodice, televizor, razni zvukovi iz okruženja, ili igra djece.  Da bismo ostali produktivni, važno je ukloniti ili smanjiti ometanja u svom radnom prostoru ili se premjestiti u neki mirniji ugao doma. Evo još nekoliko ključnih savjeta, Ashire Prossack, ekspertice za liderstvo i karijeru.

Foto: unsplash
Ako ti trenutno telefon ne treba za rad, uključi “silent” opciju

Ako podesiš telefon na opciju “silent”, a ne na vibraciju, nećeš ga podići svaki put kada se oglasi zvuk, jer ako je telefon podešen na vibraciju, ipak ćeš se svaki put trgnuti, kada se oglasi neka notifikacija. Zato utišaj svoj telefon i za vrijeme radnog vremena od kuće, koristi telefon samo ukoliko ti je potreban za obavljanje posla.

Foto: unsplash
Isključi notifikacije i ostala obavještenja raznih aplikacija na telefonu

Ako telefon moraš koristiti za rad, onemogući obavijesti i razne druge notifikacije o aplikacijama, kako se ne bi pojavljivale dok radiš. Uz manje obavijesti, telefon ćeš moći spustiti dalje od sebe, kada ga ne upotrebljavaš, umjesto da se stalno hvataš u zamku „samo da brzo pregledam“.

Foto: unsplash
Otvori posebne prozore (tab) za rad na računaru

Posebno na računaru kreiraj foldere, isključivo za posao i kada koristiš internet u radno vrijeme, otvori posebne prozore (tabove) isključivo za posao, jer ako imaš gomilu prozora (tabova) otvorenih na računaru dok radiš, uvijek ćeš pasti u iskušenje, da radiš nešto drugo i da ti pažnja bude usmjerena na sve, osim posla. Dakle, razdvoji privatno i slobodno vrijeme od radnog vremena.

Foto: unsplash
Iskoristi televizor kao veći pregledniji monitor za rad od kuće

Možeš iskoristiti svoj televizor za pregledniji rad, trebaće ti HDMI kabal i najvjerojatnije adapter za računar. Bluetooth tastatura je još jedan dobar dodatak, jer ti daje više slobode.

Foto: unsplash
Napravi nekoliko kraćih pauzi i vježbaj ili prošetaj prirodom

Odmor i ustajanje od radnog stola na 15-30 minuta, najbolji je način da budeš što produktivniji/produktivnija. Pauze ti pomažu da se ponovno fokusiraš i ponovno napuniš energijom, a kretanje, vježba, istezanje, šetnja pomažu u koncentraciji i bržem protoku krvi u tijelu. Nekoliko puta se istegni, prošetaj po stanu ili dvorištu ili pola sata prošetaj po obližnjem zelenilu.

 

Izvor: forbes.com

Slični članci

Roditeljstvo tokom i nakon korone

Ultra magazin

5 destinacija koje možeš posjetiti već u junu

Ultra magazin

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin