Ultra Kreativno

Stambena zgrada u Meksiku svojim zelenilom oduzima dah

IuteCredit
IuteCredit

Ova ekološka zgrada je sve što želimo od takvog objekta – neobično lijepa organska struktura, prekrivena bujnim zelenim tonom, koji donose vertikalne šume koje se protežu duž njene površine i koja gotovo u potpunosti radi na obnovljivu energiju.

zelena zgrada

Dizajniran od strane kompanije “Sanzpont Arquitecture” iz Meksika, “Living In The Noom” kompleks stavlja te u krilo prirode i luksuza. Njegov dizajn fokusira se na 3 velika stuba – wellness, održivost i fleksibilnost. U zajednici se nalazi više kuća na 4 etaže, jedinstvenog primamljivog trokutastog oblika, koje karakterišu vertikalni bambusovi kanali i vertikalna šuma, koja raste na vanjskoj fasadi zgrade. Struktura kulminira na 5 spratu, na terasi koja ima solarne panele za sakupljanje energije i urbani vrt u kojem stanovnici, mogu sami uzgajati hranu.

IuteCredit
IuteCredit

ekološki stambeni kompleks

Dobitnik mnogih arhitektonskih nagrada, Noom projekat se fokusirao na kreiranje zajednice za ljude fokusirane na individualne potrebe. To je značilo vizualizovati cijeli projekat kao nešto višestrano, a ne kao zgradu od kutija, koje jednostavno ‘sadrže’ svoje stanare.

Osim što stanovnicima Nooma pruža fenomenalni dom za život, projekat čak ima i sadržaje poput zelenila (70% površine projekta pokriveno je prirodom – zgrade zauzimaju samo 30% ukupnog prostora), kao i centre za podmlađivanje, područja za meditaciju, parkove, bazene, radionice za umjetnost, pa čak i organski vrt sa zdravom hranom.

ekološka zgrada

Projekat integriše bioklimatske i održive strategije kao što su sakupljanje kišnice, odvajanje otpadnih voda, močvare za pročišćavanje sive vode, biodigetere, područje komposta, a posebno vertikalna šuma na vanjskoj strani svake zgrade, koja osim daha zelenila takođe pročišćava vazduh, koji ulazi u kuću i pomaže u smanjenju temperature domova – fenomen poznatiji kao “Heat Island Effect”.

ekološka zgrada

Zajednica Noom sadrži 3 zgrade sa po pet spratova. Stanovi na svakom spratu su površine 120 i 60 kvadratnih metara, s 1, 2 ili 3 spavaće sobe. Jedinstven raspored omogućava svakoj sobi, pristup obilnoj indirektnoj sunčevoj svjetlosti. Dizajn kuće takođe omogućava prirodnu ventilaciju za unutrašnji vazduh i osigurava maksimalan komfor. Arhitekte iz Sanzponta, kažu da njihov jedinstveni raspored pomaže u smanjenju potrošnje energije (svjetlo i klimatizacija) za čak 85%. Solarni paneli na krovu i visoko efikasni LED sistem vještačkog osvjetljenja pomažu u napajanju zgrada noću.

Izvor: yankodesign.com

Slični članci

Japansko selo svake godine stvara umjetnost na rižinim poljima

Ultra magazin

5 načina na koji introverti uređuju svoj dom

Ultra magazin

Savjeti za romantičnu dekoraciju spavaće sobe

Ultra magazin