Ultra Inspirativno

Šta nas o samopoštovanju može naučiti film “Kralj lavova”?

Znaš li da visoko samopoštovanje može napraviti razliku, između toga da budemo istinski uspješni ili potpuni gubitnici? Ukoliko imaš nizak nivo samopoštovanja, vjerovatnoća tvog uspjeha je uveliko umanjena, jer će se nivo tvog samopouzdanja, odražavati u svim oblastima života.

Foto: addicted2success

Nismo sami

Možda mislimo da smo rođeni nesigurni i da tome nema lijeka. Možda vjerujemo da se možemo promijeniti, ali ne znamo kako će se ta transformacija dogoditi. Dobre vijesti su da se možemo mijenjati. Naš nivo samopoštovanja je nešto što može biti promijenjeno, baš kao i bilo koji drugi psihološki faktor.

Međutim, šta ako je naše nepovjerenje u poboljšanje samopoštovanja stvarni razlog, zašto smo još uvijek zaglavljeni? Ovdje imamo 3 jednostavna savjeta pomoću kojih se može podići samopoštovanje.

Šta je samopoštovanje?

Samopoštovanje, kako je rekao američki psiholog Nathaniel Branden, je psihološko stanje kada se osjećamo efikasno pred životnim izazovima i kad se osjećamo vrijednim uspjeha i sreće. Kao što je prethodno rečeno, svako može prirodno povećati nivo svog samopoštovanja. Loša vijest je da autentično samopoštovanje nikada ne dolazi besplatno i moramo naporno raditi, kako bismo povećali svoje samopoštovanje svojim mislima i postupcima.

Photo Walt Disney Studios

„Čovjek se ne može osjećati ugodno bez svog ličnog odobrenja.“ – Mark Twain

Šta nas film „Kralj lavova“ uči o samopoštovanju?

Kada je Simbin otac (Mufasa) umro nakon što ga je pogodilo stado divljih zvjeri, Scar (njegov stric) ga je savjetovao da napusti kraljevstvo svog oca i da se više nikada ne vraća, jer je Scar natjerao Simbu da vjeruje da je Mufasina smrt njegova krivica.

Simba je napustio kraljevstvo s teškim osjećajem krivice, usljed čega je izgubio vlastiti identitet i samopouzdanje. Takođe je izgubio svoju primarnu referentnu tačku u životu, svog oca, koji ga je podučavao o životu u savani i prirodnom redu „kruga života“, koji se morao poštovati da bi sve funkcionisalo skladno.

Simba je trebao biti sljedeći kralj savane, ali nije se osjećao sigurno vratiti se i vladati životinjskim kraljevstvom. Takođe se nije osjećao dostojnim ulozi kralja, koja mu je bila određena jer mu je oduzet pravi identitet.

Photo Walt Disney Studios

Tek kad upozna Rafikija (koji ima položaj mudrog mentora), prolazi kroz šumu (njegov podsvjesni um) i stiže do malog bazena (svog podsvjesnog samopouzdanja), gdje se Mufasa ponovno pojavljuje u obliku refleksije. Zatim, Simba dolazi u stanje u obliku transa, gdje ima viziju svog oca kako uzima maglovit oblik oblaka, koji mu govori: “Zapamti ko si.”

Stanje u transu toliko je duboko da je Simba šokiran svojom vizijom i shvata ko je on zapravo, zajedno s njegovom ulogom u krugu života. Tako dobija nazad svoje samopouzdanje i samopoštovanje, zajedno s nagonom da se vrati u životinjsko carstvo, kako bi ponovo vratio red.

Kao što vidiš, ovaj film koji je namijenjen djeci, ali i odraslima sadrži toliko istina, da i mi odrasli možemo imati koristi.

Photo Walt Disney Studios

Evo 3 koraka koja već danas možeš primijeniti za izgradnju samopoštovanja:

1. Sjeti se ko si

Sjeti se ko si. Sjeti se svog pravog identiteta, koji ti je možda ukraden od strane nekog drugog, kao što se to dogodilo Simbi u “Kralju lavova”.

Da ovo razumiješ, možeš sebi postaviti sljedeća pitanja: Ko si ti u svojim najboljim trenucima? Ko si kada te niko ne gleda? Kakva si osoba duboko u sebi?

2. Priznaj svoje snage

Samo znajući koje su tvoje snage, možeš ih iskoristiti za postizanje ciljeva do kojih ti je stalo, brže i efikasnije. Svi imamo neke snage; samo moramo imati dovoljno samosvijesni, da bismo shvatili šta su te snage i upotrijebiti ih u našu korist.

„Snaga ne dolazi od pobjede. Tvoje borbe razvijaju tvoje snage. Kad prolaziš kroz teškoće i odlučiš da se ne predaš, to je snaga. “- Arnold Schwarzenegger

Foto: Everett Collection

3. Priznaj svoje slabosti

Moraš znati i koje su tvoje slabosti, jer svi imamo ranjivosti i ako ih ne primijetimo, priznamo i prihvatimo, ne možemo zaista osloboditi potpuno prihvatanje sebe.

To je tačno, jer su naše slabosti ono što nas čini nesavršenima, a time i ljudima. Štaviše, prihvatanje svojih slabosti još je jedan način da podigneš samopoštovanje i dobiješ pomoć od drugih ljudi, koji svojim snagama mogu upotpuniti  tvoje nedostatke.

Zaključno, nivoi našeg samopoštovanja visoko će odrediti, koliko ćemo biti uspješni u bilo kojem području svog života. Svako mora pronaći svoju vrijednost i povjerenje u sebi, i ako to sami ne vidimo, niko nam to nikada neće moći dati, jer to je nešto što čak ni najbogatiji čovjek na svijetu ne može kupiti sa svojim milijardama.

Samopoštovanje se mora njegovati dosljedno i ako to učiniš, tada će ti se prirodno donijeti ogromna količina samopouzdanja i samopoštovanja.

Srećno!

 

Izvor: addicted2success.com

Slični članci

Naučnici imaju rješenje kako da budeš i ostaneš optimistična osoba

Ultra magazin

Zašto je jačanje jezgra tijela najvažniji korak kod vježbanja?

Ultra magazin

3 vježbe dubokog disanja za bolji san i opuštanje

Ultra magazin