Ultra Zanimljivo

Šta kada kontejneri padnu sa broda?

IuteCredit
IuteCredit

Više od 80% robe kojom se trguje širom svijeta putuje na više od 90.000 teretnih brodova koji plove svjetskim okeanima, a u središtu svega je kontejner – jedan od najvažnijih izuma za globalnu trgovinu. Procjenjuje se da se trenutno koristi između 25 i 40 miliona kontejnera. Vrlo mali broj njih će biti izgubljen, što zbog neadekvatnog nadzora, što zbog uzburkanog mora.  Šta se događa s tim izgubljenim kontejnerima?

Unsplash

Kad uzmeš u obzir da je gotovo nezamislivih 226 miliona TEU jedinica isporučeno u 2019. godini, malo je iznenađujuće da će statistički gledano, barem neki od njih nestati tokom putovanja. Procjenjuje se da godišnje bude izgubljeno oko 10.000 kontejnera, što bi značilo 27 kontejnera svaki dan.

Ali, kako zapravo dolazi do gubitka kontejnera?

IuteCredit
IuteCredit

Brojni su uzroci – počevši od oluje i uzburkanog mora, ljudskog nemara, rušenja složene robe, pa sve do katastrofalnih i rijetkih događaja poput sudara ili nasukavanja.

Pravilno pakovanje, odlaganje robe i osiguranje kontejnera, te pravilno prijavljivanje težine predstavljaju pravi tehnički izazov. Ovi faktori su presudni kada se radi o bezbjednosti broda, posade i tereta koji se prevozi, kao i pristaništa i okoliša.

Svjetsko brodsko vijeće je provelo devetogodišnje istraživanje kako bi se došlo do pouzdanih podataka o gubitku kontejnera. Između 2008. i 2016. godine, godišnje se u prosjeku gubi 568 kontejnera. Pritom, ova cifra ne uzima u obzir katastrofalne događaje, kao što su potonuće broda, nasukavanje ili brodolomi.

Kada se radi o odgovornosti, u osnovi je za njih odgovorna špedicija koja je angažovana za prevoz robe, a kompanije su osigurane upravo za takve slučajeve. Odgovornost brodarske kompanije je ograničena određenim iznosom kilaže / jedinici pakiranja. Stoga se klijentima savjetuje da osiguraju svoju robu.

Šta je sa pronalaženjem olupina tokom šetnje plažom?

Kada je MS Zoe izgubio kontejnere u januaru 2019. godine, oduševljene gomile pohrlile su na plaže kako bi pogledale šta je došlo na obalu. Ali može li se zapravo sačuvati bilo koji predmet koji se nađe na plaži? Odgovor se razlikuje ovisno o tome gdje se nalazimo u svijetu. U Holandiji nije ilegalno uzimati robu koja je isplivala na kopno. Zapečaćeni spremnici, međutim, ne smiju se otvarati. Da su kontejneri ili njihov sadržaj isplivali na njemačkim obalama, bilo bi protuzakonito zadržati bilo koji predmet, jer se to smatra krađom.

Kontejneri koji plutaju okeanima ne predstavljaju samo opasnost za brodove. U mnogim slučajevima, u kontejnerima se nalaze hemikalije ili druge opasne materije koje mogu imati ozbiljne posljedice po okoliš. Količina smeća i mikroplastike u okeanima naše planete poprimila je alarmantne razmjere. Mnogi pomorski istraživači su iskoristili ovaj uznemirujući trend za proučavanje okeanskih struja. Na primjer, priča o 29.000 plastičnih patki i plavih i zelenih plastičnih žaba i kornjača našla se na naslovnicama širom svijeta. Nakon što su “pobjegli” iz kontejnera izgubljenog u Tihom okeanu 1992. godine, završili su plutajući na kopnu plažama širom svijeta prije nego što su konačno 2007. godine stigli do Europe.

Osiguranje tereta može pomoći u slučaju nesreće

O važnosti osiguranja tereta pitali smo Sanjina Hamidovića, direktora cargo-partner d.o.o. Sarajevo, koji je dio međunarodne info-logističke kompanije cargo-partner: „Mi svojim kijentima preporučujemo da  se osiguraju od rizika koji se odnose na prevoz tereta i zaštite svoju robu osiguranjem tereta u transportu. Ovo osiguranje ne pokriva samo štetu / gubitak u vezi sa robom, već je primjenjivo i u slučajevima tzv. „Havarie Grosse“. Pod tim se smatra da, ako je brod koji je isplovio sa svojim teretom u nevolji  ili je ugrožen požarom ili udarom groma i spasi se zajedno sa svojim teretom, tada se troškovi navedenog spašavanja broda i tereta proporcionalno dijele između vlasnika robe i vlasnika broda prema trošku robe koja se prevozi. Čak i ako roba stigne neoštećena.

Polise osiguranja tereta cargo-partnera mogu osigurati tvoju robu do 130% od njene vrijednosti i pokriti dodatne troškove (npr. troškove prevoza). Ukoliko želiš da dobiješ više informacija, naš cargo-partner tim rado će pružiti detaljniji uvid u osiguranje za sve vrste transporta“, objašnjava Sanjin Hamidović.

Slični članci

Veliki horoskop za avgust!

Ultra magazin

Šta nam donosi Venera u Djevici – planeta ljubavi, zabave, ljepote i novca

Ultra magazin

Ukoliko imaš znak ili podznak u ovim horoskopskim znakovima avgust će za tebe biti ekstra mjesec

Ultra magazin