Ultra Moderno

Šta je tačno micelarna voda i da li ti treba?

IuteCredit
IuteCredit

Micelarne vode već godinama stoje na policama francuskih apoteka, ali tek su relativno nedavno postale uobičajene na prosječnoj svjetskoj polici za njegu kože. Uprkos njihovoj popularnosti i dalje ostaje konfuzija oko toga, što je zapravo micelarna voda i za šta bismo je trebali koristiti.

micelarna voda
Foto: freepik.com
Šta je micelarna voda?

Kao što i samo ime govori, micelarna voda je prvenstveno voda, ali pojačana micelama. Miceli su mali molekuli ulja za čišćenje, koji privlače šminku i prljavštinu, što ih čini idealnim za nježno uklanjanje šminke i izvlačenje nečistoća sa površine kože. Pošto su lagane kao i voda, ove formule za čišćenje ne moraju se nužno ispirati. Međutim, micelarna voda vjerovatno ne bi trebala u potpunosti da zamijeni, tvoje sredstvo za čišćenje lica, jer nema tendenciju da izvrši temeljno čišćenje, potrebno da bi koža bila pravilno čista i zdrava.

Konsultant dermatolog dr Anjali Mahto objašnjava: „micelarne vode mogu biti korisne za sve tipove kože, ali moj je osjećaj da se najbolje koriste kao sredstvo za čišćenje, kada nema dostupne vode. Da biste koristili micelarnu vodu kao primarno sredstvo za čišćenje lica, nakon uklanjanja šminke i kreme za sunčanje na kraju dana, potrebno je puno vremena i proizvoda.”

IuteCredit
IuteCredit

Dakle, micelarna voda je mudar izbor za putovanja i dugotrajne događaje, a kod kuće? Dr Mahto vjeruje, da ove tekućine za čišćenje “mogu biti korisne kao drugo čišćenje za uklanjanje viška prljavštine, nakon što je glavno čišćenje provedeno s drugim proizvodom.”

šta je micelarna voda
Foto: unsplash.com
Da li je micelarna voda tonik?

Micelarna voda obično se miješa s tonikom, ali ta dva proizvoda su zapravo različita. Tonik uopšteno djeluje na obnavljanje pH vrijednosti kože nakon čišćenja, ostavljajući stvari mirnim i uravnoteženim, dok je micelarna voda jednostavno sredstvo za čišćenje.

Kako koristiti micelarnu vodu?

Kao što kaže dr Mahto, micelarna voda je dobra, ako nemamo pristup česmi sa vodom. Jednostavno obilno je nanesi na pamučnu podlogu i prevuci preko kože. Alternativno, upotrijebi je nakon čišćenja gelom ili mlijekom da osiguraš da su uklonjene sve nečistoće, ostaci proizvoda i tragovi zagađenja.

Izvor: harpersbazaar.com

Slični članci

Može li nošenje određenih boja poboljšati naše raspoloženje?

Ultra magazin

Bronzani ljetnji izgled sa potpisom brenda Catrice

Ultra magazin

Dezodorans ili antiperspirant? Prednosti i mane.

Ultra magazin