Ultra Kreativno

Šta je eklektični stil u enterijeru i kako ga postići?

IuteCredit
IuteCredit

Upravo si u renoviranju ili uređivanju stana i poprilično si neodlučan/a u odabiru stila u kojem želiš da bude tvoj životni prostor? Mnogo toga ti se dopada, ali ne znaš kako sve to da uklopiš, a da pritom ne napraviš haos i nered? Možda je eklektika, najbolji odgovor u ovom slučaju. Šta je eklektični stil i kako se postiže?

eklektični stil u enterijeru
Foto: planete-deco.fr

Eklektika u umjetnosti, pa tako i u enterijeru, predstavlja mješavinu više različitih stilova. Ponekad se opisuje kao spoj nespojivog. Ako se pomiješa malo klasičnog, industrijskog i boho stila, novog i vintage – dobije se nedefinisano šarenilo? Ili ipak ne?

Uređenje prostora u ovom stilu zna biti jako zahtjevno, stoga ti donosimo nekoliko savjeta i principa na kojima se gradi eklektični stil, prema dizajnerima enterijera.

Različite teksture

Različite teksture namještaja, od grubih do glatkih, mogu da prostor učine zanimljivijim ukoliko su palete boja svedenije. To mogu biti čupavi tepisi, ili štrikane navlake za jastučiće, rezbareno drvo u kombinaciji sa glatkim površinama i sl. Kombinovanje tekstura je ključno, ali bitno je da koristiš jednu teksturu najmanje 3 puta u domu na različitim mjestima, radi stvaranja kohezivnog izgleda.

eklektika
Foto: rootadorned.com
Prazan (negativan) prostor
IuteCredit
IuteCredit

Kada su u pitanju eklektični prostori, uvijek je potrebno da se oko i odmori u određenim dijelovima. Neka neki stolovi ili prostor na policama ostanu prazni. Ukoliko imaš cijelu kolekciju predmeta koje želiš da izložiš, odaberi samo par omiljenih, a onda u zavisnosti od sezone promijeni postavku. Poenta nije da se ugušiš u stvarima.

Raspored je važan

Odabrati boje i teksture nije tako zahtjevno, ali kad je u pitanju raspored – obrati pažnju. Ne treba da zaboraviš na simetriju, koja je i inače broj 1 u uređenju enterijera. Ipak, potraži neku tačku fokusa. Nešto što će iskočiti iz pravilnog rasporeda. Neka to bude neka naročito zanimljiva, ili jednostavno tebi draga stvar. Nešto što pobuđuje pažnju i stilski se ističe. To može biti slika koja se svojom veličinom ili bojama izdvaja od ostalih predmeta na zidu.

eklektični stil
Foto: Dave Kulesza

 

Konzistentnost

Kako tvoj dom ne bi bio skup nabacanih stvari, treba da zadržiš konzistentnost kroz sve prostorije doma. Ne bi trebalo da svaka soba bude u nekom svom posebnom stilu. Nađi neku poveznicu, i neka ona teče kroz cijeli tvoj životni prostor. Neka to bude određena boja, koja će da ujedinjuje sve prostorije i održava balans.

Bilo da je tvoja boja maslinasto zelena, ili neka plava, dosljedno joj se vraćaj radi skladnog izgleda. Nije potrebno da sve prostorije budu okrečene u tu boju, dovoljno je da se ona pojavljuje na neki način u svakoj prostoriji.

Balans

Balans je uvijek bitan u našem prostoru, jer to doprinosi i balansu u našem životu. Bitno je pronaći ravnotežu u veličini i simetriji, čak i kada su stvari različite teksture, boje, različitih stilova ili potiču iz različitih perioda. Potrebno je izbjeći utisak da su stvari spuštene tu tek onako.

eklektični stil
Foto: thespruce.com
Dodatni savjeti:

Dodaj zelenilo. Eklektični domovi obično sadrže mnogo različitih biljaka. Mnogo zelenila doprinosi živopisnijem i zanimljivijem enterijeru, i stvara utisak boho stila.

Dodaj neočekivano. Niko ne očekuje šarene tapete u kupatilu. Još manje takav plafon sa akcentnim lusterom. Pusti nekad mašti na volju i iznenadi svoje goste.

Slični članci

Unikatni stolovi ispunjeni biljkama kao dekor doma

Ultra magazin

Umjetnik avokado pretvara u senzacionalna mini umjetnička djela

Ultra magazin

Džinovka ptičja gnijezda ljudskih dimenzija pozivaju vas da uživate u pogledu

Ultra magazin