Ultra Inspirativno

Šta čitati ovog proljeća? Predlažemo ovih 5 sjajnih književnica!

IuteCredit
IuteCredit

Proljeće je idealno vrijeme za uživanje na terasi ili balkonu, uz kafu ili čaj, i dobru knjigu. Ukoliko voliš da čitaš, ali nemaš vremena da pratiš književne tokove, mi smo tu da ti damo prijedloge. Ovog puta smo se bazirali na sjajne književnice koje su popularne posljednih godina.

šta čitati
Foto. freepik.com
Rumena Bužarovska „Moj muž“
booka.rs

Bužarovska je mlada makedonska književnica koja je posljednjih godina dobila značajne književne nagrade. Mnogo je čitana među ženama, a njena zbirka priča „Moj muž“ je njeno najpopularnije djelo. Riječ je o pričama iz svakodnevnog života, običnim ženama i njihovim muževima raznih profesija i karaktera, njihovim komplikovanim porodičnim odnosima i slično. Ukratko, u ovoj zbirci će se svaka žena pronaći.

Guzelj Jahina „Deca Volge“
kupindo.com

Djela ove književnice su pobrala skoro sve važne književne nagrade u Rusiji. Kod nas su prevedena oba njena romana „Zulejha otvara oči“ (koji je i ekranizovan) i „Deca Volge“. „Deca Volge“ je drugi roman Guzelj Jahine koji govori o seoskom učitelju koji živi na obalama velike rijeke Volge u Rusiji i sam odgaja ćerku. Vrijeme radnje je Drugi svjetski rat. Priča je topla, emotivna, neobična i pritom začinjena neobično slikovitim jezikom ove mlade književnice.

Arundati Roj „Bog malih stvari“
knjiga.ba
IuteCredit
IuteCredit

„Bog malih stvari“ je priča o bogatoj indijskoj porodici iz 60-ih godina prošlog vijeka i njenoj teškoj sudbini. Priča prati dječaka i djevojčicu, blizance koji žive bezbrižnim životom ispunjenim običnim dječijim nestašlucima. Ali njihov život će se promjeniti kad im u goste dođe rođaka iz Engleske. Roman je bio bestseler i dobio Bukerovu nagradu.

Džesi Barton „Muza“
knjiga.ba

Ovo je roman koji zahtjeva punu pažnju čitaoca. Vrlo zanimljivo štivo sa mnoštvo radnje, ali i misterije. Držaće te zainteresovanom sve do kraja. U pitanju je spoj dvije priče, iz dva različita vremenska perioda: Španija 1936. i Engleska 1967. Jedno zagonentno umjetničko djelo će pokrenuti tajne iz prošlosti i povezati ove dvije priče.

Maja Anđelou „Znam zašto ptica u kavezu peva“
delfi.rs

Maja Anđelou je bila afroamerička pjesnikinja, scenaristkinja i glumica. Imala je teško djetinjstvo koje ju je oblikovalo za kasniji život. „Znam zašto ptica u kavezu peva“ je njena autobiografija u kojoj opisuje rane godine svog života koje su obilježene rasnom diskriminacijom i seksualnim nasiljem. Majin život je svojevrsni simbol odrastanja crne djevojčice u Americi.

Slični članci

Kako ti manje rada pomaže da postigneš više

Ultra magazin

Može li tehnika disanja poboljšati mentalno zdravlje?

Ultra magazin

5 savjeta kako da praktikuješ ljubav prema sebi

Ultra magazin