Ultra Ukusno

Srećan Međunarodni dan čokolade!

Danas se obilježava Međunarodni dan čokolade, o kojoj je mnogo nas ovisno! Dok čitaš ovaj tekst, priušti sebi koju kockicu čokolade i zasladi ovaj poseban dan! Donosimo ti nekoliko zanimljivih činjenica o čokoladi, bez koje mnogi od nas ne mogu da zamisle svoj dan.

Foto Pexels

Theobroma cacao je naučno ime za stablo na kojem rastu kakao zrna, a to znači “hrana bogova”. Konzumiranje čokolade ponekad može djelovati kao božansko iskustvo, a izgleda da je švedski botaničar Carl Linnaeus isto tako razmišljao. Dao je drvetu kakaovca naučno ime Theobroma cacao. ‘Theobroma’ znači ‘hrana bogova’ na latinskom, a ‘kakao’ dolazi od nahualtske riječi ‘xocolatl’ (xococ je riječ za gorko i atl znači voda).

Maye i Azteci su prvi su uzgajali kakao i koristili zrna kao valutu. Cijenjen od drevnih civilizacija, kakao je korišten kao oblik valute za kupovinu hrane i odjeće. Korišten je i za izradu xocoatl, gorkog pića napravljenog od prženih i mljevenih kakaovih zrna, vode i začina koji su bili rezervisani samo za plemstvo i ratnike.

Foto Pexels

Proizvođači čokolade su poljoprivrednici, koji uzimaju kakao iz pojedinih regija i čine sve potrebne korake kako bi sirovi proizvod pretvorili u ukusnu, lijepo umotanu čokoladu. To su postupci poput: sortiranja, prženja, drobljenja, oblikovanja i samog pakovanja.

U samoj čokoladi veći postotak kakaoa obično ukazuje na ‘tamniju’ vrstu čokolade. Sve ostalo u čokoladi su uglavnom sastojci poput šećera, mlijeka, aditiva poput sojinog lecitina (emulgator) i vanilije.

Kakao zrna se sastoje od kakaovog praha, koji pridonosi okusu i boji gotove čokolade, te kakao maslaca, masnog dijela zrna koji daje čokoladi glatku teksturu. Proizvođači obično u čokolade dodaju više kakao maslaca kako bi poboljšali sam ukus i olakšali rad sa čokoladom.

U Americi se najviše čokolade prodaje za Valentinovo, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta. Praznični i sezonski čokoladni proizvodi čine čak 24 posto od ukupne prodaje.

Čokolada se ponaša kao spužva i upiće miris svega što se nalazi oko nje. Ako je ostavimo blizu bombona od peperminta, dobićemo čokoladu s pepermintom, a ako je ostavimo blizu sira, mirisaće po siru. Zato trebamo dobro paziti u blizini kojih proizvoda je ostavljamo.

Čokolada se topi na 30°C stepeni, i upravo zato se otopi čim je stavimo u usta ili držimo predugo u ruci. Ipak, tamnija čokolada će se malo sporije otopiti od mliječne, jer mliječna ima više raznih dodataka.

Foto Pexels

Bijela čokolada se ne smatra pravom čokoladom, jer ne sadrži kakao prah, već se priprema samo od kakaovog maslaca i ostalih dodataka poput šećera, mlijeka u prahu i vanilije.

Tokom procesa učvršćivanja i zgušnjavanja čokolade, temperatura čokolade naglo je podignuta i spuštena, kako bi se kristali u kakao maslacu poravnali na precizan način, što rezultira sjajem i čvrstim pucketanjem dobre čokolade. Neadekvatno stvrdnuta čokolada ima mat izgled, meka je i lako se topi.

Foto Pexels

Don Cortes je daleke 1528. iz Amerike u Španiju donio sirovinu, opremu i recepturu za pripremu čokolade, pa je brzinom svjetlosti ova je vrijedna poslastica pokorila i Evropu. Prekretnica u proizvodnji čokolade dogodila se 1828. godine kada je holandski hemičar Conrad J. van Houten patentirao hidrauličnu presu, koja je mrvila zrna kakaovca i pretvarala ih u kakao prah. Englez Joseph Fry je 1847. otkrio kako kakao prah pomiješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem, dok je Švajcarac Daniel Peter 1875. godine uspio proizvesti prvu mliječnu čokoladu. Godine 1879. Rudolf Lindt napravio je “chocolat fondant”,  čokoladu koja se topila u ustima. Nakon toga, život bez čokolade postao je nezamisliv.

Mnogi će se složiti s duhovitom izjavom umjetnika i karikaturiste Johna Q. Tulliusa – “Devet od deset osoba voli čokoladu. Deseta osoba uvijek laže.”

Napravi pauzu sa ukusnim kockicama koje se tope u ustima, upotpuni dan i uživaj u svojoj omiljenoj čokoladi!

Slični članci

Cocktail preporuka za ljeto: Osvježavajući Bellini

Ultra magazin

Ljetna salata od piletine, tikvica i nektarina!

Ultra magazin

Domaći sladoled sa karamelom i kikirikijem!

Ultra magazin