Ultra Moderno

Spremaš se za plažu i novu dozu sunčanja?

Tokom sunčanih dana smo ipak bolje volje, zar ne? Sunčeve zrake podižu nivo serotonina – hormona zaslužnog za dobro raspoloženje.

Tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D, koliko možeš naći u 200 čaša mlijeka. Sunce omogućava sintezu vitamina D koji nas, između ostalog, štiti i od propadanja kostiju i osteoporoze.

Foto: AVON

Ah, ko ne sanja o predivnom zlatnom tenu? Ono što želimo tokom ljetnih dana i večeri je uživanje u ljetnim modnim lepršavim kombinacijama, uz preplanuli ten. Međutim, sunce nije uvijek sigurno za nas.

Zloupotreba sunca i manjak pravilne zaštite vrlo su opasni po naše zdravlje. Mogu uzrokovati opekotine, alergiju, slabljenje imunološkog sistemaa, pa čak i melanom. Zapravo, pretjerano sunčanje ubrzava i starenje kože. Ne zaboravi da nam sunce može biti prijatel,j ako u njemu uživamo razumno i u dijelovima dana kad sunce nije jako, preporučljivo je izlagati se suncu ujutro do 12:00 i popodne iza 16:00 sati. Zato je veoma važno znati i poštovati osnovne činjenice, pri izlaganju suncu.

Foto: AVON

Kako djeluju sunčeve zrake?

UVA zrake dopiru do hipoderme i oštećuju vlakna kolagena i elastina. Ne osjećamo njihovo djelovanje na koži, ali oštećenja koja uzrokuju, često su nepovratna. Odgovorne su za prerano starenje kože.

UVB zrake djeluju samo na površinu kože napadajući epidermu. Mogu uzrokovati opekotine i crvenilo kože, nastalo uslijed izlaganja suncu (eritem). Dermatolozi upozoravaju, da nakon čestih opekotina koža može biti sklonija nastanku melanoma. Zbog toga je važno pružiti koži efikasnu zaštitu od UVA i UVB zraka.

Foto: AVON

Koji faktori/filteri štite od UVA i UVB zračenja?

PA faktor definiše nivo zaštite od UVA zraka. Za najbolju zaštitu od ovih zraka izaberite PA +++ filter.

SPF faktor označava nivo zaštite od UVB zraka. O njemu zavisi dozvoljeno vrijeme provedeno na suncu, ako naneseš proizvod za sunčanje, a zavisno o vremenu koje inače smiješ provesti na suncu, bez zaštite.

Foto: AVON

Kako odabrati pravilni nivo zaštite adekvatan za vaš fototip kože?

tip 1 Vrlo svijetli ten, često s pjegicama, plave oči, crvena ili svijetla plava kosa. Teško tamni, lako izgori i pocrveni.

tip 2 Svijetli ten, ponekad s pjegama, plave ili zelene oči, plava kosa. Tamni polako (koža pocrveni u početku izlaganja), sklonost opekotinama.

tip 3 Taman, maslinast ten, tamne oči i kosa. Brzo tamni, rijetko pocrveni.

tip 4 Dječja koža: svijetla, tanka i nježna koža, veoma podložna crvenilu, zahtijeva specijalnu zaštitu.

Foto: AVON
Ten umjerena klima mediteranska klima
prvi dani sunčanja naredni dani sunčanja prvi dani sunčanja naredni dani sunčanja
tip 1 SPF 25 / SPF 20 SPF 15 SPF 50 / SPF 30 SPF 20
tip 2 SPF 20 / SPF 15 SPF 10 SPF 25 / SPF 20 SPF 15
tip 3 SPF 15 / SPF 10 SPF 6 SPF 20 / SPF 15 SPF 10
tip 4 SPF 50 / SPF 30 SPF 30 SPF 50 SPF 30

Posebna radost za djecu na plaži je linija AvonCare Sun+ Kids. Avon i Disney donose FROZEN crtani i na plaže! Najbolja zaštita za djecu u AvonCare Sun+ Kids vodootpornoj liniji s brzim upijanjem i čarobnim efektom: boja nestaje nakon upijanja u kožu – SPF50. Totalno cool uživanje sa djecom na plaži uz MARVEL i DISNEY junake.

Foto: AVON

Za super zaštitu od sunca i uživanje na plaži, preporučujemo i ove super proizvode:

Visoki SPF 30 i 50, dubinska hidratacija i mat efekt u novim 3 u 1 AvonCare Sun+ Shine Control kremama za sunčanje za lice. Napredna Derma 360 tehnologija efikasno štiti i njeguje u nježnim vodootpornim formulama za maksimalno uživanje i sigurnost, AvonCare Sun+ Pure&Sensitive, linije za lice i tijelo sa SPF 50.

Svoju idealnu zaštitu od sunca potraži u novoj AVON brošuri

Uživaj u suncu i ovog ljeta!

Slični članci

Lana Del Rey kupila je svoju Grammy haljinu u tržnom centru

Ultra magazin

10 savršenih načina kako da nosiš bijelu boju tokom zime

Ultra magazin

Najbolje obučene zvijezde na dodjeli Grammy nagrada

Ultra magazin