Ultra Moderno

Spremaš se za plažu i novu dozu sunčanja?

Tokom sunčanih dana smo ipak bolje volje, zar ne? Sunčeve zrake podižu nivo serotonina – hormona zaslužnog za dobro raspoloženje.

Tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D, koliko možeš naći u 200 čaša mlijeka. Sunce omogućava sintezu vitamina D koji nas, između ostalog, štiti i od propadanja kostiju i osteoporoze.

Foto: AVON

Ah, ko ne sanja o predivnom zlatnom tenu? Ono što želimo tokom ljetnih dana i večeri je uživanje u ljetnim modnim lepršavim kombinacijama, uz preplanuli ten. Međutim, sunce nije uvijek sigurno za nas.

Zloupotreba sunca i manjak pravilne zaštite vrlo su opasni po naše zdravlje. Mogu uzrokovati opekotine, alergiju, slabljenje imunološkog sistemaa, pa čak i melanom. Zapravo, pretjerano sunčanje ubrzava i starenje kože. Ne zaboravi da nam sunce može biti prijatel,j ako u njemu uživamo razumno i u dijelovima dana kad sunce nije jako, preporučljivo je izlagati se suncu ujutro do 12:00 i popodne iza 16:00 sati. Zato je veoma važno znati i poštovati osnovne činjenice, pri izlaganju suncu.

Foto: AVON

Kako djeluju sunčeve zrake?

UVA zrake dopiru do hipoderme i oštećuju vlakna kolagena i elastina. Ne osjećamo njihovo djelovanje na koži, ali oštećenja koja uzrokuju, često su nepovratna. Odgovorne su za prerano starenje kože.

UVB zrake djeluju samo na površinu kože napadajući epidermu. Mogu uzrokovati opekotine i crvenilo kože, nastalo uslijed izlaganja suncu (eritem). Dermatolozi upozoravaju, da nakon čestih opekotina koža može biti sklonija nastanku melanoma. Zbog toga je važno pružiti koži efikasnu zaštitu od UVA i UVB zraka.

Foto: AVON

Koji faktori/filteri štite od UVA i UVB zračenja?

PA faktor definiše nivo zaštite od UVA zraka. Za najbolju zaštitu od ovih zraka izaberite PA +++ filter.

SPF faktor označava nivo zaštite od UVB zraka. O njemu zavisi dozvoljeno vrijeme provedeno na suncu, ako naneseš proizvod za sunčanje, a zavisno o vremenu koje inače smiješ provesti na suncu, bez zaštite.

Foto: AVON

Kako odabrati pravilni nivo zaštite adekvatan za vaš fototip kože?

tip 1 Vrlo svijetli ten, često s pjegicama, plave oči, crvena ili svijetla plava kosa. Teško tamni, lako izgori i pocrveni.

tip 2 Svijetli ten, ponekad s pjegama, plave ili zelene oči, plava kosa. Tamni polako (koža pocrveni u početku izlaganja), sklonost opekotinama.

tip 3 Taman, maslinast ten, tamne oči i kosa. Brzo tamni, rijetko pocrveni.

tip 4 Dječja koža: svijetla, tanka i nježna koža, veoma podložna crvenilu, zahtijeva specijalnu zaštitu.

Foto: AVON
Ten umjerena klima mediteranska klima
prvi dani sunčanja naredni dani sunčanja prvi dani sunčanja naredni dani sunčanja
tip 1 SPF 25 / SPF 20 SPF 15 SPF 50 / SPF 30 SPF 20
tip 2 SPF 20 / SPF 15 SPF 10 SPF 25 / SPF 20 SPF 15
tip 3 SPF 15 / SPF 10 SPF 6 SPF 20 / SPF 15 SPF 10
tip 4 SPF 50 / SPF 30 SPF 30 SPF 50 SPF 30

Posebna radost za djecu na plaži je linija AvonCare Sun+ Kids. Avon i Disney donose FROZEN crtani i na plaže! Najbolja zaštita za djecu u AvonCare Sun+ Kids vodootpornoj liniji s brzim upijanjem i čarobnim efektom: boja nestaje nakon upijanja u kožu – SPF50. Totalno cool uživanje sa djecom na plaži uz MARVEL i DISNEY junake.

Foto: AVON

Za super zaštitu od sunca i uživanje na plaži, preporučujemo i ove super proizvode:

Visoki SPF 30 i 50, dubinska hidratacija i mat efekt u novim 3 u 1 AvonCare Sun+ Shine Control kremama za sunčanje za lice. Napredna Derma 360 tehnologija efikasno štiti i njeguje u nježnim vodootpornim formulama za maksimalno uživanje i sigurnost, AvonCare Sun+ Pure&Sensitive, linije za lice i tijelo sa SPF 50.

Svoju idealnu zaštitu od sunca potraži u novoj AVON brošuri

Uživaj u suncu i ovog ljeta!

Slični članci

5 trendova čizama koji će ti pomoći da preživiš zimsko vrijeme

Ultra magazin

Avon lansirao Distillery, vegansku liniju koja slavi ljepotu bez kompromisa

Ultra magazin

Patike koje se “vraćaju zemlji” nakon upotrebe

Ultra magazin