Ultra Kreativno

Spiralni muzej u Švajcarskoj dizajniran je da oponaša mehaniku sata

Tim za arhitektonski dizajn Bjarke Ingels Group (BIG) nedavno je završio savremeno proširenje istorijskih prostorija švajcarskog proizvođača satova Audemars Piguet, prenosi My Modern Met. Smještena pored istorijske kuće u kojoj su Louis Audemars i Edward Auguste Piguet osnovali svoju radionicu 1875. godine, danska firma za arhitekturu stvorila je savremenu spiralnu konstrukciju. Ovaj je prostor sada muzej koji slavi najinovativnije modele satova i omogućuje javnosti da stupi u kontakt sa majstorima koji ih stvaraju.

Iwan Baan

Smješten u zabačenoj dolini švajcarskih planina Jura, muzej je dodijeljen BIG-u 2014. godine, kada je njihov dizajn pobijedio u arhitektonskom konkursu. Prozori od poda do plafona pružaju panoramski pogled na dolinu, a BIG koristi različite tehnike za regulisanje temperature muzeja.

Iwan Baan

Krov prekriven travom i mesinganom mrežom pomaže u regulaciji unutarnjih temperatura i vanjske vlage. Podovi su prekriveni lokalnim kamenom, što je još jedan faktor koji doprinosi stapanju s okolinom.

Spiralna struktura omaž je unutrašnjim mehanizmima sata, a takođe se koristi za vođenje posjetilaca prirodnim putem kroz kolekciju. Kako se posjetioci kreću kroz muzej, vidjeće gotovo 300 primjeraka iz kolekcije Audemars Piguet, uključujući vintage sat iz 1899. godine, s preko 1.100 dijelova.

Iwan Baan

Postoje i interaktivni dijelovi kolekcije, uključujući radni sto na kojem se posjetioci mogu u okušati u izradi ovih luksuznih satova. Radionice su takođe uklopljene u prostor, omogućavajući javnosti da gleda vješte majstore Audemars Piguet-a, kako obavljaju svoj posao.

Iwan Baan

Musée Atelier Audemars Piguet otvoren je za javnost 25. juna, a časovničar već radi sa BIG-om na stvaranju hotela u blizini, kako bi proširio turističku ponudu u tom području.

Giovanni Emilio Galanello

Slični članci

Vodič za profesionalnu fotografiju

Ultra magazin

Animacija koja promoviše pozitivne navike korištenja vode u Australiji

Ultra magazin

Pobjednici nagrada Drone za 2020. godinu pokazuju zapanjujuću novu perspektivu našeg svijeta

Ultra magazin