Ultra Inspirativno

Španska inženjerka razvija komplet za kućno testiranje raka dojke

Španska inženjerka Judit Giró Benet osvojila je međunarodnu nagradu James Dyson 2020. godine, za svoj dizajn The Blue Box, koji omogućava ženama da se kod kuće testiraju na rak dojke pomoću uzorka urina.

dezeen.com

Plava kutija – koja još uvijek nije obojena u plavo, jer je trenutno u fazi prototipa – kućni je biomedicinski uređaj za testiranje raka dojke, koji koristi uzorak urina i algoritam umjetne inteligencije (AI) za otkrivanje ranih znakova bolesti.

Benet je komplet dizajnirala s ciljem da ženama ponudi pristupačniji i manje invazivan način testiranja na rak dojke, što obično zahtijeva da posjećuju bolnice ili medicinske ustanove radi mamografije.

dezeen.com

Ovaj postupak može biti bolan i često skup. Zbog toga, Benet objašnjava, da oko 40 posto žena preskače pregled, što rezultira kasnim otkrivanjem jednog od tri slučaja.

U novije vrijeme, pandemija korona virusa dovela je do toga da skoro milion žena propušta pregled dojki, prema podacima dobrotvorne organizacije Breast Cancer Now.

Inspirisan Benetinom majkom, kojoj je prethodno dijagnostifikovan rak dojke, test Blue Box mogao bi se koristiti kod kuće kao neinvazivna, bezbolna, jeftina alternativa bolničkim mamografima.

dezeen.com

Tehnologija uređaja temelji se na Blatu, psu koji je uspio otkriti rak pluća mirisom daha svog vlasnika. Benet je imala za cilj napraviti vlastiti “elektronski nos” replicirajući pseći senzorni sistem na Arduino mikroprocesor i niz senzora.

Njen uređaj koristi metodu gasne hromatografije – masene spektrometrije (GC-MS) za analizu i identifikaciju različitih supstanci u različitim uzorcima urina, kako bi naučio o mirisu raka. Zatim se isti miris obrađuje sa Arduinom – računarskom platformom otvorenog koda koja je u stanju očitati ulaze i pretvoriti ih u izlaz – i četiri senzora metalnog oksida.

dezeen.com

Rezultati se zatim šalju u oblak ili na internet, gdje algoritam zasnovan na AI reaguje na određene metabolite u urinu, pružajući korisniku brzu dijagnozu. Uređaj je povezan sa aplikacijom za pametni telefon koja rezultate saopštava korisniku i dovodi ih u kontakt s medicinskim radnikom, ako je uzorak pozitivan.

Njen dizajn osvojio je međunarodnu nagradu James Dyson Award 2020, koja je glavna nagrada na takmičenju. Prošlogodišnja pobjednica bila je Lucy Hughes za bioplastični materijal MarinaTex napravljen od riblje ljuske i kože.

dezeen.com

“Plava kutija ima potencijal da testiranje raka učini dijelom svakodnevnog života”, rekla je Benet. “To može pomoći da se promijeni način na koji se društvo bori protiv raka dojke kako bi se osiguralo da više žena može izbjeći naprednu dijagnozu.”

“Dan kada mi je James Dyson saopštio da sam osvojila međunarodnu nagradu bio je prava prekretnica, jer će mi nagrada omogućiti opsežnije patentiranje i ubrzati istraživanje i razvoj softvera na kojem radim na kalifornijskom univerzitetu Irvine “, nastavila je. “Ali, najviše od svega, to što vjeruje u moju ideju dalo mi je samopouzdanje koje mi treba u ovom vitalnom trenutku.”

dezeen.com

Benet je diplomirala biomedicinski inženjering na Univerzitetu u Barseloni, ali sada je u Kaliforniji, gdje je magistrirala na kiber-fizičkim sistemima. Prvi prototip Plave kutije započela je razvijati u oktobru 2017. godine na završnoj godini univerziteta u Barseloni.

Inženjerka je trenutno u fazi rasprave o patentima za Plavu kutiju i sljedećih nekoliko godina provešće radeći na završnim fazama izrade prototipa i softvera za analitiku podataka na Univerzitetu u Kaliforniji Irvine, pripremajući se za studije na ljudima i klinička ispitivanja.

Slični članci

7 načina da postaneš bolji partner u vezi ili braku

Ultra magazin

Jednostavna 5-minutna rutina za uklanjanje anksioznosti prije spavanja

Ultra magazin

Pilates instruktorka Ivana Dević: “Želim da pružim ljudima mogućnost da postanu i ostanu najbolja verzija sebe”

Ultra magazin