• Home
  • Ultra Kreativno
  • Španska dizajnerka pretvara odbačeno voće i povrće u proizvode za njegu kože
Ultra Kreativno

Španska dizajnerka pretvara odbačeno voće i povrće u proizvode za njegu kože

Španska dizajnerka Júlia Roca Vera, stvorila je liniju kozmetike od voća, koje je odbačeno iz čisto estetskih razloga, kako bi inspirisala ljude da ne bacaju otpad od hrane. Linija nazvana “Lleig”, prema katalonskoj riječi za ružno, uključuje četiri proizvoda napravljena od jednog komada voća, koji je njegov proizvođač odbacio, jer nije u skladu sa propisima o kozmetičkoj kvaliteti, koje koriste supermarketi. Procjenjuje se da je upravo iz tog razloga, izgubljeno više od trećine ukupne hortikulturne proizvodnje Evropske unije. “Uzela sam jednu odbačenu narandžu da vidim koliko različitih proizvoda, mogu napraviti od samo jednog komada voća. Na ovaj način mogla bih to maksimalno iskoristiti i smanjiti količinu otpada”, poručuje španska dizajnerka.

Foto: juliaroca.net

Iz jedne narandže izvadila je sredinu ploda voćke i esencijalna ulja, kako bi stvorila hidratantnu kremu i sapun, ostrugala je koru i istisnula sok za piće, dakle 4 različite namjene od samo jedne voće. Svaki od ovih proizvoda zapakovan je u skulpturalnu keramičku eko održivu posudu, koja se može ponovno koristiti i napuniti, a ne baciti nakon što se potroši proizvod. Asortiman je dizajniran da se koristi kao dio rituala, koji se posuđuje iz holističke tradicije kupanja, koja postoji od antike.

“Da bi dovršio ritual, korisnik će trebati u keramičku teglu usuti vodu. Voda je važna, jer se kada se pomiješa sa osušenom narandžinom korom, koristiti za pranje lica kao što su to radili stari Grci nakon kupanja”, objasnila je španska dizajnerka.

Foto: juliaroca.net

Ova jednostavna akcija daje veću važnost vodi, pretvarajući je u kozmetiku. Nakon čišćenja, dok dopušta da se hidratantna krema upije, španska dizajnerka predlaže da se pije sok, kako bi se hidratiziralo i nahranilo tijelo. Drevni Grci su jeli voće tokom svojih termalnih kupki, kako bi se hidratizirali.

Iako je studentica škole za dizajn i inženjerstvo u ovom slučaju koristila narandžu, ona kaže da bi taj postupak jednako dobro djelovao i sa drugim obično odbačenim voćem i povrćem, poput jabuka, banana ili mrkve.

Da bi nabavila otpad iz hrane, sarađivala je sa lokalnim socijalnim preduzećem – Espigoladors, koje odbačeno voće i povrće, spašava od odlaganja na smetlište. Nakon istiskivanja narandže zbog soka, ekstrahirala je njena esencijalna ulja, koristeći tradicionalni destilacijski aparat poznat kao alembic.

Foto: juliaroca.net

Preostali ostaci voća marinirini su u suncokretovom ulju, da bi se stvorilo narandžasto ulje, od kojih su neki zgusnuti kako bi se dobio maslac od narandže, koristeći stearinsku kiselinu i cetilni alkohol, da bi se smjesa zagladila i stabilizovala. Sapun i hidratantna krema kombinuju sva tri glavna sastojka, zajedno s dodatnim agensima za pjenu ili zgušnjavanje.

Prema španskoj dizajnerki, njen projekat “Lleig” inspiriše holistički pristup ljepoti, koji daje prednost zdravlju, ljepoti i očuvanju planete Zemlje.

“Priroda nas tjera da rastemo u različitim oblicima, ali stvorili smo binarni kod, kriterijum koji ljude – i povrće i voće u ovom slučaju – svrstava u lijepe ili ružne”, objasnila je ona. “Lično mislim da bi bilo dobro promijeniti ovaj društveno nametnuti standard ljepote ili ga prilagoditi tako, da daje veću važnost kvalitetu u odnosu na izgled”, poručuje ona.

 

Izvor: dezeen.com

Slični članci

Umjetnik stvara nevjerovatne portrete životinja od papira

Ultra magazin

Fotograf Tomas Damjanović: “Gledati na svijet očima ptice, ne može da bude dosadno”

Ultra magazin

Švedska parking mjesta mijenja prostorima za druženje

Ultra magazin