Ultra Zanimljivo

Ski Jedan –najcool mjesto na hladnoj Bjelašnici!

Dolina Babin do na Bjelašnici predstavlja jedan od najvitalnijih elemenata zimskog turizma u Bosni i Hercegovini. Turistička ponuda doline postala je u decembru 2020. godine bogatija za Ski Jedan. Nasljednik popularnog sarajevskog okupljališta, Kluba Jedan, Ski Jedan predstavlja multifunkcionalni sportsko-ugostiteljski objekat, koji će svoju namjenu mijenjati u zavisnosti od sezone.

Foto Ski Jedan

Trenutno, u skladu sa zimskom turističkom sezonom, centralni dio Ski Jedan zauzima Glice eko-klizalište.

Ovo ekološki prihvatljivo rješenje funkcioniše kao pravo klizalište na kojem se klizači kreću pomoću klizaljki. Međutim, klizanje je moguće bez potrošnje struje, vode i štetnih CO2 emisija. Tajna je u sintetičkom ledu, patentu švajcarske kompanije Glice. Ovaj led koriste mnoga klizališta svijeta, ali i profesionalni sportisti, prvenstveno hokejaši kako bi uspješno mogli trenirati za vrijeme svakog godišnjeg doba. Glice eko-klizalište unutar Ski Jedan proteže se na 200 metara kvadratnih i od samog otvaranja je veoma popularno kod  osnovaca i srednjoškolaca, koje roditelji dovode namjenski na Bjelašnicu kako bi se upoznali sa rekreativnim klizanjem, ali i djevojčica i dječaka koji kližu za vrijeme pauza od skijaških aktivnosti.

Foto Ski Jedan

Ski Jedan nije samo klizalište, već je posjetiocima na raspolaganju i asortiman probranih jela, alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Ova ponuda će već u februaru 2021. godine biti proširena u skladu sa prijedlozima gostiju i uključivaće i vegetarijanska jela. Mnogi gosti su pozdravili izuzetno pristupačne cijene jela i pića.

Ski Jedan nije teško pronaći. Nalazi se u šarenom balonu, tik do stanice šestosjeda, pola minute hoda udaljen od glavnog parkinga na Babinom dolu. Zahvaljujući sistemu  zagrijavanja i ventilacije, u unutrašnjosti se održava optimalna temperatura, kako za klizače, tako i za one koji uživaju u druženju, uz jelo i piće. U današnjem dobu, vrijedi napomenuti da Ski Jedan nastavlja stazama Kluba Jedan po pitanju strogog poštivanja svih epidemioloških mjera.

Foto Ski Jedan

Već sada posjetioci Ski Jedan imaju priliku uživati u muzičkim selekcijama sarajevskih DJ-ejeva za vrijeme dnevnog i noćnog skijanja, a vesele sve mogućnosti i ideje koje Ski Jedan ekipa planira realizovati u nadolazećim mjesecima. Transformacije će se odvijati u skladu sa sezonama i epidemiološkom situacijom, ali Ski Jedan jedno nikada neće prestati biti – najcool mjesto na hladnoj Bjelašnici.

Slični članci

Donosimo 10 neodoljivih fotografija beba životinja

Ultra magazin

Prvi pun mjesec 2021. učiniće da se osjećamo ultra dramatično

Ultra magazin

4 horoskopska znaka koji imaju najviše harizmatičnosti

Ultra magazin