Ultra Inspirativno

Simona Joksimović: Jesen je omiljeni period za vježbanje svim rekreativcima

IuteCredit
IuteCredit

U proljeće smo obično najviše fizički aktivni. Lijepo vrijeme nas mami da izađemo van u šetnju, vožnju biciklom ili na neku drugu aktivnost. Kako se približava ljeto, tako naši treninzi bivaju intenzivniji, jer je potrebno tijelo pripremiti za bazen ili more. Da li dolaskom jeseni uspavamo svoj organizam i zaboravljamo na redovno vježbanje, rekla nam je Simona Joksimović, fitness instruktorka i vlasnica fitness studija “Fit soba”. 

Dolazi nam jesen, da li to znači i pad energije i motivacije za vježbanjem? Kako ga spriječiti?

Jesen je u suštini omiljeni period za vježbanje svim rekreativcima. Kada prođe sezona godišnjih odmora i putovanja, u septembru i oktobru su sale pune i svi se vraćaju na trening. Kada prođu velike vrućine i kada je vrijeme da se stane u kraj pretjerivanju u hrani i piću. Iako mi promovišemo kontinuitet u treningu, bez velikih pauza, živa smo bića i svi moraju malo da uživaju.

IuteCredit
IuteCredit

Šta je ono čega treba da se pridržavamo, kada je u pitanju jesenje vježbanje i ishrana?

Ono čega bi svaki vježbač trebao da se pridržava jeste redovnost na treninzima i onaj neizostavan dio – ishrana. Da unosi dovoljno potrebnih nutrijenata, puno vitamina i vlakana. Voća, povrća, ribe i mesa. Naravno dovoljan unos tekućine i san i odmor, kao veoma bitan faktor.

jesen i vježbanje

Na internetu se mogu pronaći razni savjeti vezani za vrijeme i intenzitet vježbanja. Šta Vi savjetujete? Koliko puta sedmično treba da vježbamo i koliko vremenski treba da traje trening?

U zavisnosti od toga koji su vam ciljevi i koliko se ozbiljno bavite nekom fizičkom aktivnošću, određuje se intenzitet i vremenski period treninga. Prosječnom rekreativcu dovoljna bi bila tri treninga sedmično, a sve više uz dovoljno odmora za tijelo može samo da poboljša vaše fizičke performanse.

Da li ljudi u našoj sredini imaju dovoljno razvijenu svijest o važnosti fizičke aktivnosti?

Sve više raste svijest o bitnosti bavljenja fizičkom aktivnošću. Vježbanje sve više postaje bitan dio naše svakodnevice, što je jako pozitivna i bitna stvar. Sve više mladih je zainteresovano za sport, ali ni osobe u zrelijoj dobi ne zaostaju, čak su i najredovniji u sali. Nadam se da će se sport i zdrav način života, još više promovisati i da će se osjetiti njegov značaj.

jesen i vježbanje

Koje sportove ili rekreativne aktivnosti Vi volite i preporučujete i drugima?

Nešto što vježbači najviše vole i što najviše ima efekta na izgled i na zdravlje jeste trening snage. Oblikuje tijelo, daje mu zdrav i čvrst izgled. Redovan trening uz pravilnu ishranu, daje pun pogodak. A uz sport uvijek dobro i pozitivno druženje, što je slučaj i u našem klubu.

Slični članci

Movember 2021: „Filijev brk“ – Priznanje za najbolje brkove!

Ultra magazin

8 znakova da si žrtva “gaslightinga”

Ultra magazin

Očevi imaju ogroman uticaj na život svojih kćerki

Ultra magazin