Ultra Popularno

Serije koje nas uče o seksu

Ne znamo da li je zbog činjenice da se tretira skoro kao tabu tema, samo zato što je tema neumjesnih viceva ili zato što se predstavlja kroz stereotipe i neznanje, izgleda da je zaista teško pronaći dobro predstavljanje seksa na malim ekranima. I ne govorimo o eksplicitnim scenama koje se graniče sa pornografijom, već o načinu pristupanja temi, koji bi nam pomogao da razumijemo određene suštinske ( i uvijek pogrešno shvaćene) probleme kao što je saglasnost, žensko zadovoljstvo ili dinamika moći. U nastavku pročitaj listu serija koje se bave različitim i drugačijim formama seksa, i koje nas kroz svoje priče uče o ovoj temi. 

HBO/BBC

I may destroy you

Ova serija ne samo da je jedna od najbojih ove godine, već takođe jedna od najprovokativnijih serija zadnjih nekoliko godina. Michaela Coel, glumica i kreatorka serije bazira seriju na ličnom iskustvu: jedne večeri u izlasku bila je drogirana i silovana u diskoteci, sljedećeg jutra skoro da se nije sjećala ničega. Coel priča priču uz pomoć svog alter ega, Arabelle, kroz mješavinu komedije i drame, istražujući traumu i upozavajući nas na druge, često ignorisane teme, kao što su pravne posljedice koje nikada ne dođu do granica saglasnsti u seksualnoj vezi. Jednostavo brilijantna serija.

Netflix

Sex Education

Serija priča priču o Otisu, nesigurnom adolescentu, sinu seksualne terapeutkinje, koji razvija isti posao kao i njegova majka, ali u njegovom slučaju u unutrašnjsti njegove srednje škole. Ignorišući očigledne stereotipe tinjedžerskih serija, Sex education ispunjava veoma interesantnu funkciju koja je već očigledna u naslovu: uči nas, uopšteno govoreći, o seksu, seksualnim različitostima i kako mi, tako i adolescenti imamo seksualne veze, i naravno kako je seksualno obrazovanje koje dobijaju u školama potpuno zastarjelo i nepraktično do te mjere da je većina njih potpuno izgubljena. Činjenica da jedna serija priča o svemu ovome na jedan svjež i mladalački način je zaista odlično.

GALLERY STOCK

Big Mouth

Ova animirana serija, je serija koju smo svi trebali da pogledamo kada smo bili tinejdžeri. Prati tri adolescenta koji se suočavaju sa pubertetom, njihove prve seksualne nagone, pa čak i seksualno maltretiranje. Svrha ove serije, osim da nas zabavi, je da normalizuje seks, raznolikost tijela i rodne uloge, sve to uz mnogo humora i sa dobrim namjerama.

Gallery Stock

Broad City

Ova serija o dvije normalne njujorčanke i ne sasvim uobčajene, ne samo da je jedna od rijetkih feminističkih serija koja se trenutno emituje, već je i jedna od najpozitivnijih kada se radi o seksu. Jake strane ove serije? Ne stidi se da pokaže seksualnost žena, da potvrdi objektivizaciju žena u društvu i pokazuje na prirodan način dvije mlade žene koje žive svoju seksualnost potpuno neopterećeno, ne shvataju seks preozbiljno, kao ostale moderne serije. I naravno treba da spomenemo da pričaju o temama kao što su veze, kontracepcija i polno prenosive bolesti.

GALLERY STOCK

Masters of Sex

Ova drama istražuje živote dva pionira na polju seksualnog istraživanja, Williama Mastersa i Virginie Johnson, koji ne samo da su revolucionirali ovo polje istraživanja već i društvo tog vremena, u isto vrijeme doprinosi prijatnoj viziji o ženskoj seksualnosti (i ostalim temama kao što je homoseksualnost) koje nedostaju u velikoj mjeri u serijama koje su, za razliku od ove, smještene u sadašnjosti.

HBO

Sex and The City

Nikada ne bismo mogli da kažmo da je namjera ove serije bila da edukuje, ali ne možemo da negiramo da su Carrie, Samantha, Miranda i Charlote otvorile oči milionima žena o raznim seksualnim temama, kao što su orgazam, veze za jednu noć, i mnogim drugim temama koje su bile tabu početkom ovog vijeka.

Slični članci

Nova serija Away sa Hilary Swank stiže na Netflix

Ultra magazin

10 najboljih filmova Ryana Goslinga, rangiranih prema IMDb-u

Ultra magazin

Dwayne “The Rock” Johnson je najplaćeniji glumac

Ultra magazin