Ultra Popularno

Serija The Queen’s Gambit nastavlja vladati

Prošle sedmice Netflix je saopštio da je serija The Queen’s Gambit privukla 62 miliona gledalaca iz cijelog svijeta, postajući najgledanija serija na Netflixu. 

Netflix

Sada se serija The Queen’s Gambit popela na vrh Nielsenove američke liste streaminga, od 26. oktobra do 1. novembra, kao serija koja je prikupila više od 1,8 miliona minuta gledanja. Na drugom mjestu bio je vječno popularni The Office, a iza njega je The Mandalorian na trećem mjestu, što označava prvo pojavljivanje platforme Disney + na listi.

Iako Netflix mjeri poglede drugačije od Nielsona, računajući samo dvije minute kao serijski prikaz, Nielsen mjeri kumulativne minute gledanja (iako je ograničen samo na SAD). Zato The Queen’s Gambit, koja je na vrhu liste Nielsena, pruža dodatni dokaz masovne privlačnosti serije.

Netflix

U vrijeme haosa i neizvjesnosti čini se da je publika više nego sretna gledati samopouzdanu, odlučnu mladu ženu kako se uspinje i redovno pobjeđuje.

Čini se da je serija jednim potezom uspjela šah učiniti “opet popularnim”, a pojedinačna prodaja šahovskih setova porasla je za 87% u SAD-u, dok je prodaja šahovskih knjiga porasla za 603%, prema istraživačkoj firmi NPD Group.

Netflix

Serija se može pohvaliti spektakularnom izvedbom Anye Taylor-Joy, koja glumi izmišljenu šahovsku šampionku Beth Harmon, koja neprestano osvaja industriju kojom dominiraju muškarci, boreći se pri tom s ovisnošću.

Iako ograničena serija sadrži relativno jednostavnu radnju, čini se da je spoj nedaća i optimizma (zajedno s prekrasnim snimcima) odveo The Queen’s Gambit do pobjede.

Slični članci

7 stvari koje smo saznali o Malumi iz njegove istorijske naslovnice za Elle

Ultra magazin

Jessica Alba ima novu perspektivu na vježbanje, porodicu i posao

Ultra magazin

Naomi Campbell u 50-tim godinama trenira intenzivnije nego ikad

Ultra magazin