Ultra Popularno

“Seksualni životi studentkinja”, nova HBO Max komedija

IuteCredit
IuteCredit

Priče o punoljetnosti obično se odvijaju u tinejdžerskim godinama, mnogo prije nego što većina nas postane punoljetna. “Seksualni životi studentkinja” preuzima taj rijetko uhvaćen prostor, koji odvaja djetinjstvo od ostatka života i spretno sažima njegove sveprisutne istine: da su prijateljstva brucoša uglavnom slučajni susreti na osnovu geografije studentskih domova, i da bez obzira na to koliko ste posvećeni odbacivanju svoje srednjoškolske ličnosti na dan useljenja, ne možete pobjeći od vlastitog porijekla – barem ne povratkom kući.

seksualni životi studentkinja
Foto: David Giesbrecht / HBO Max

Nova HBO Max komedija koju je radila poznata Mindy Kaling uz Justina Noblea, prati četiri stanarke doma od njihovog prvog dana na zelenom koledžu Essex, elitnoj školi liberalnih umjetnosti u Novoj Engleskoj. Leighton, koju igra Reneé Rapp je gradski snob. Pauline Chalamet je Kimberly, stipendistkinja sa nesigurnostima. Whitney (Alyah Chanelle Scott) je sportistkinja sa koledža, čija majka senatorka SAD-a zasjenjuje njen dolazak na kampus, a Bela, koju glumi Amrit Kaur, je rodom iz New Jerseya, i željna je proboja u komediju, jer želi odbaciti konzervativna ograničenja svog odgoja.

Svaka djevojka je kolaž tipova djevojaka, koje ćete naći na ovim tipovima kampusa. Misterija procesa dodjele prostorija, daju neusklađenom kvartetu uvjerljivost, a laka hemija glumaca čini ostalo. Zanimljivo je primijetiti da je, uz svu specifičnu seksualnu pozitivnost generacije Z, za milenijalca ovo nostalgično iskustvo prije nego otkriće, bezvremenski kontrapunkt emisijama poput „Euforije“ ili čak, u manjoj mjeri, „Gossip Girl” reboot. Muke djevojaka su klasične za školu: raskidi sa srednjoškolskim partnerima, razočaranje roditelja, taj čudan miris, koji izbija iz zajedničkih soba.

seksualni životi studentkinja
Foto: Jessica Brooks / HBO Max

Što ne znači da devojke nemaju seks. One ga žele, i imaju ga, a kada žele, obično se osjećaju pozitivno u vezi sa tim. Ali serija je nježnija i uvjerljivija, kada pametno odvaja od seksa i vodi računa o teškoj stvarnosti želje za samim sobom. Seks je lak dio u ovoj oazi bez roditelja. Ostalo je staza sa preprekama. Osim možda za Leighton, koja je najsloženiji lik serije.

IuteCredit
IuteCredit

Dobro napravljena i propulzivna, serija nas tjera da se zapitamo zašto više serija nije smješteno u ovaj granični prostor, između mature i prvih poslova. “Seksualni životi studentkinja” čini stvari lakim. Niko nije zatvoren u krevetu od nostalgije; niko nije previše uplašen, da bi se uopšte pojavio na zabavi bratstva.

Radost “Seksualnog života studentkinja” ne dolazi od gledanja kako sustanari postaju prijatelji, već od gledanja kako to već rade – oslanjaju se jedno na drugo i pozajmljuju jedno od drugog uz munjevitu familijarnost koja je potrebna za funkcionisanje u zajedničkim spavaonicama.

Izvor: indiewire.com

Slični članci

Premijere i nove sezone serija koje ćemo gledati u decembru

Ultra magazin

Počinje sezona Kraljevske opere i baleta u CineStar kinima u BiH

Ultra magazin

Zvijezda serije ‘Squid Game’ Park Hae-soo predvodi korejsku verziju ‘Money Heist’

Ultra magazin