• Home
  • Ultra Popularno
  • Sean Connery preminuo u 90. godini, a svijet se oprašta od glumačke legende
Ultra Popularno

Sean Connery preminuo u 90. godini, a svijet se oprašta od glumačke legende

Sir Sean Connery umro je u dobi od 90 godina, saopštila je njegova porodica. Škotski glumac bio je najpoznatiji po liku Jamesa Bonda, koji je prvi donio ovu ulogu na veliko platno i pojavio se u sedam špijunskih trilera.

REUTERS

Sir Sean je mirno umro u snu na Bahamima, jer mu je “neko vrijeme bilo loše”, rekao je njegov sin. Njegova glumačka karijera trajala je pet decenija i osvojio je Oskara 1988. za ulogu u filmu Nedodirljivi.

Jason Connery rekao je da je njegov otac “imao oko sebe mnogobrojnu porodicu, kada je preko noći preminuo u Nassauu. “Svi pokušavamo razumijeti ovaj ogroman trenutak, iako je moj otac već neko vrijeme bolestan. Tužan dan za sve koji su poznavali i voljeli mog oca i tužan gubitak za sve ljude širom svijeta koji su uživali u njegovim filmovima.”

Njegova publicistica Nancy Seltzer rekla je: “Uslijediće privatna ceremonija nakon koje će uslijediti spomen obilježje nakon što pandemija završi.”

Ostavlja iza sebe suprugu Micheline i sinove Jasona i Stephana.

Donaldson Collection/Getty Images

Daniel Craig, aktuelni James Bond, rekao je da je Sir Sean “jedan od istinskih velikana kinematografije”. “Sir Sean Connery ostaće zapamćen kao Bond i još mnogo više od toga”, rekao je. “Definisao je doba i stil. Pamet i šarm koji je prikazao na ekranu mogli su se mjeriti u megavatima; pomogao je stvoriti moderni blockbuster. I dalje će godinama uticati na glumce i filmske stvaraoce. Moje misli su s njegovom porodicom i voljenima.” Osvrćući se na njegovu ljubav prema golfu, dodao je: “Gdje god da se nalazi, nadam se da postoji teren za golf.”

Dame Shirley Bassey, koja je otpjevala tri teme filma o Bondu, uključujući Goldfinger, odala je počast rekavši: “Nevjerovatno sam tužna što čujem da je Sean umro. Moje misli su s njegovom porodicom. Bio je divna osoba, istinski gospodin i Bond će nas zauvijek povezivati.”

REUTERS

Sir Sean iz Fountainbridgea u Edinburghu imao je svoj prvi veliki filmski nastup 1957. godine u britanskom gangsterskom filmu No Road Back.

Prvi put je glumio Jamesa Bonda u filmu Dr No 1962. godine, a potom se pojavio u još pet službenih filmova – i nezvaničnom Never Say Never Again, 1983. godine. Uglavnom su ga smatrali najboljim glumcem koji je igrao agenta 007 u dugogodišnjoj franšizi.

Kraljica ga je proglasila vitezom u palati Holyrood 2000. U avgustu je proslavio svoj 90. rođendan.

Producenti filma James Bond, Michael G Wilson i Barbara Broccoli, rekli su da su “slomljeni vijestima” o njegovoj smrti. “Uvijek ćemo ga pamtiti kao izvornog Jamesa Bonda čiji je neizbrisivi ulaz u istoriju kinematografije započeo kad je izrekao one nezaboravne riječi “Ja sam Bond … James Bond”. On je nesumnjivo u velikoj mjeri zaslužan za uspjeh filmske franšize i bićemo mu zauvijek zahvalni.”

Sheila Penn/Sygma via Getty Images

Režiser Ratova zvijezda George Lucas, koji je takođe stvorio lik Indiane Jonesa, rekao je da je Sir Sean “ostavio neizbrisiv trag u kinematografskoj istoriji”. “Uvijek će zauzimati posebno mjesto u mom srcu. Uz atmosferu inteligentnog autoriteta i lukavog osjećaja komičnog nestašluka, samo je neko poput Seana Conneryja mogao strogo očinski nagovoriti ili obradovati Indiana Jonesa zbog dječačkog žaljenja ili olakšanja. Zahvalan sam što sam imao tu sreću da sam ga poznavao i radio s njim. Moje misli su s njegovom porodicom.”

Mnogi od onih koji tuguju za Conneryjem ovog vikenda govorili su o njegovom kinematografskom prisustvu, zapaženom u ulogama poput King Arthur u filmu First Knight i kao ostarjeli Robin Hood nasuprot Audrey Hepburn. Možda najdirljivija je scena smrti i čudesan povratak u život koji je izveo kao otac Harrisona Forda u filmu Indiana Jones i Posljednji križarski rat Stevena Spielberga 1989. godine.

Slični članci

John Travolta i Samuel L. Jackson ponovo zajedno u reklami ispunjenoj referencama ‘Pulp Fiction’

Ultra magazin

5 novih serija koje dolaze na Netflix u decembru

Ultra magazin

Glumica Kristen Stewart se priprema za ulogu princeze Diane u novom filmu Spencer

Ultra magazin