Ultra Zanimljivo

Saznaj zašto bi trebalo da spavaš gola (čak i zimi)

Odmah da razjasnimo, da je dokazano da ti je toplije u krevetu zimi, ako spavaš gola. Zaronili smo u dubine interneta kako bismo pronašli što više inaformacija koje podržavaju ovu teoriju. Iako nismo našli previše naučnih dokaza, ispostavilo se da ima zaista zanimljivih članaka i da su benefiti spavanja bez pidžame beskrajni. Jedan članak objavljen u časopisu Forbes čak tvrdi da spavanje u “rođendanskom odijelu” može da ti pomogne da zaradiš više novca. 

harpersbazaar.com.au

Bolji kvalitet sna

Svi znamo važnost dubokog sna i posljedice koje besana noć ostavlja na nas sljedeći dan. Bez dovoljno sna, mozak ne može da ukloni otrovne proteine iz svojih neurona, tako da oni ostaju u tvom mozgu i na kraju smanje sposobnost jasnog razmišljanja, rješavanje problema ili kreativnosti. Razlog zašto odbacivanje pidžame poboljšava kvalitet sna je taj, što kada smo goli smanjuje se temperatura kože, koja povećava dubinu i kvalitet sna.

Čista i mlada koža
Ako patiš od akni na tijelu, spavanje bez pidžame bi moglo da bude rješenje. Dok se okrećeš u krevetu u flanelskoj, svilenoj ili pamučnoj pidžami, trenje materijala na tvojoj koži može da iziritira pore i da ih napuni uljem i ostacima mrtve kože. Neki stručnjaci su takođe ukazali, da kada ti je pretoplo u pidžami na taj način smetaš hormonima protiv starenja i hormonima rasta koji čine tvoju kožu mladom i svježom.
Smanjuje stres
Stres je uobičajena nus pojava lošeg sna, ona koja veoma brzo počne da utiče na ostale oblasti tvog zdravlja zbg neravnomjernih nivo kortizola – ugrožava imunitet, rizik od srčanih bolesti i depresije je veći, a takođe negativno utiče na kognitivne sposobnosti.
harpersbazaar.com.au
Reguliše težinu
Ovo je opet direktno povezano sa lošim snom. Nekoliko istraživanja je pronašlo vezu između nedovoljne količine sna i pretilosti. Nedovoljno sna utiče na sposobnost mozga da reguliše apetit i nivoe energije. Drugo istraživanje je otkrilo da spavanje bez odjeće ubrzava metabolizam, jer tijelo stvara više smeđe masoće kako bi nas ugrijalo. Smeđa masnoća stvara ovu toplotu, trošeći kalorije, što ubrzava metabolizam tokom dana i može da pomogne u gubljenu težine.
Brzo se obogati
Dakle kako spavanje bez odjeće može da ti pomogne da se obogatiš? Prema članku iz časopisa Forbes, spavanje bez odjeće takođe povećava samopouzdanje, što znači da imaš više volje da preuzmeš nove izazove, a manjak stresa znači da možeš da bez problema prevaziđeš probleme. Spavaš bolje, dakle misliš jasnije i bolje si opremljena za donošenje važnih odluka i imaš energije za nove zadatke. Sve ovo zajedno te čini boljim kandidatom za promociju na poslu i naravno za povišicu.

Slični članci

Upoznaj Eclipse, psa koji sam ide autobusom

Ultra magazin

Šta nam donosi Mladi mjesec u Lavu 19. avgusta?

Ultra magazin

Pogledaj neodoljive fotografije psića koji obožava leptire

Ultra magazin