Ultra Kreativno

Savjetujemo ti kako da ukrasiš jelku i kuću za novogodišnje praznike

Najčarobnije doba godine – novogodišnji praznici, veoma su blizu i trebamo unaprijed razmisliti o magičnoj atmosferi u našem domu. Donosimo ti savjete profesionalnih dekoratera kako da ukrasiš jelku i kuću za novogodišnje praznike.
Foto: Istock
Kako da ukrasiš jelku ove sezone

Prije smo koristili iste ukrase i tehnike da ukrasimo jelku. Sada je moderno eksperimentisanje sa različitim stilovima. Pogledaj najinteresantnije načine za ukrašavanje jelke.

Instagram/@masterskaya_bojakorovl
Jelka u stilu Krcka Oraščića

Za ukras možeš da koristiš drvene lakirane figure iz Krcka Oraščića ili figure raznih igračaka. Ako se odlučiš da ukrasiš jelku u ovom stilu, možeš da se fokusiraš na pozorišni stil i da upotrijebiš temu baleta i pozorišta. Upotrijebi kombinaciju boja u kojoj će dominirati crvena i zlatna. To je klasična pozorišna kombinacija boja. Dodaj uobičajene dekorativne elemente – kristale i svijećnjake. Svjetla na jelci takođe bi trebala biti kao u pozorištu topla i prigušena.

Instagram/ @igishevamaria
Jelka u boji sezone

Upotreba određene boje je takođe zanimljiv trend. Ove godine boja sezone je boja korala. Jedna od opcija za upotrebu ove boje je da jelka i ukrasi budu u istoj boji. Ako prodavnice nemaju u ponudi jelku u boji sezone možeš da je obojiš sprejom u boji.

Druga opcija da koristiš koral boju je da je kombinuješ sa nijansama tirkizne kako bi se dočarala morska tema. Ova jelka sa morskom temom će sigurno privući pažnju a mogućnosti za ukrašavanje su beskonačne. Školjke, korali, ribe, morski konjići, sirene i naravno morska tema uvijek koristi puno šljokica kako bi se dočarao sjaj morskih valova.

Foto: Getty Images
Ukrašavanje svježim cvijećem

Ove godine je takođe popularno ukrašavanje jelke svježim cvijećem. Na primjer tema može biti zimsko cvijeće kao na primjer božićna zvijezda koja je karkteristična za novogodišnje praznike. Takođe zimi ima puno različitih vrsta bobica koje mogu poslužiti da se dočara zimski ambijent na jelki.

Kako da ukrasiš kuću za novogodišnje praznike

Naravno da je jelka glavni simbol praznika, ali nećeš moći dočarati atmosferu ovog magičnog perioda godine bez prikladnog ukrašavanja cijele kuće.

Intagram/ @zarahome

Kod ukrašavanja kuće bitno je da se koriste prirodni motivi i da se unutrašnjost ne preopterećuje nepotrebnim detaljima. Nedostatak pretrpanosti omogućava uživanje u jednostavnosti oblika i teksture prirodnih materijala. Borove grančice i zimzelene biljke, suhe gljive i šišarke, sušene bobice i opojni cimet – šuma nam uvijek daje blistave dekoracije za praznični ineterijer.

Instagram/ @zarahome

Obrati pažnju na neobične nijanse poznatih boja. Boje su složenije i sve boje idu u tamnim tonovima: ljubičasta, plava, tamno smaragdna. Plava postaje boja noćnog neba i srebrna je prekrivena patinom. Siva izgleda impresivno u minimalističkim urbanim interijerima.

Sjaj je nestao, jer su najnoviji trendovi hrđa, oksidovane metalne fleke i patina. Ove godine lakonske forme su važnije od raznih boja.

Instagram.com/@ikeaschweiz

Svjetlo i korištenje istog kao ukrasa je veoma važno, jer svjetlo postavlja ton prazičnom raspoloženju. Svijeće, lanterne i girlande su aktuelne ove sezone. Koristi ih na nekonvencionalan način. Na primjer možeš da objesiš girlandu na ljestve i osim što ćeš ukrasiti prostoriju, dobićeš malo umjetničko djelo.

idem.as

Stare igračke sa prazničnom tematikom i stare kutije su veoma korisne za novogodišnje ukrašavanje kuće. Osim što služe za ukrašavanje vraćaju u prošlost, a tradicija i istorija su veoma važne. Kombinovanje vintage sa modernim materijalima, daje novu upotrebnu vrijednost starim stvrima i naravno dodaje šarm kućnoj atmosferi.

Foto: Unsplash

Još jedan važan element za ukrašavanje kuće, koji nikako ne smijemo zaboraviti je svakako miris. Miris pomaže da se upotpuni praznična atmosfera u domu. Možeš da koristiš prirodna ulja  – mandarina, borove iglice, cimet. Prazični mirisi koji podstiču dobro raspoloženje su miris borovine sa grožđem i narom, citrusno voće sa cimetom, vanilija i cimet sa medom. Osim ulja možeš da kupiš i mirisne svijeće koje su spremne da ispune dom mirisom praznika.

Izvor: wfc.tv

Slični članci

Pravila za dekoraciju zida koji će privući pažnju

Ultra magazin

8 savjeta kako dekorisati malu prostoriju i učiniti je većom

Ultra magazin

Ove umjetničke slike pokazuju sve što želiš ovog ljeta!

Ultra magazin