Ultra Zanimljivo

Savjeti za zdravu i blistavu kožu

IuteCredit
IuteCredit

Koža, kao najveći organ je najbitniji aspekt našeg zdravlja i imuniteta, kojem je potrebno održavanje, posebno jer koža obavlja niz funkcija, koje štite tijelo. Koža djeluje kao barijera, štiteći nas od hemikalija, zagađenja, temperature, UV zračenja i štetnih virusa. Dnevna rutina brige o koži, veoma često se shvata samo kao način za održavanje lijepe kože. Održavanje zdrave kože, nije samo spoljna stvar upotrebe proizvoda za uljepšavanje, kao što su maske za lice i kreme koje čine da nam koža blista. Njega kože je takođe “unutrašnji” posao, drugim riječima, našoj koži je potrebno održavanje, kako s vana tako i iznutra, kako bi bila zdrava i blistava. U nastavku pročitaj savjete, koji će ti pomoći da imaš zdravu i blistavu kožu bez obzira na sve.

Pexels

Izbjegavaj upale

Upala je glavni uzrok akni i ekcema, dvije veoma nezgodne bolesti kože. Potrebno je izbjegavati hranu za koju se zna da je okidač za upale, kao na primjer alkohol, šećer, mliječni prozvodi, pikantna hrana sa visokim glikemijeskim indeksom.

IuteCredit
IuteCredit

Održavaj stomačni mikrobiom zdravim

Potrudi se da ne “uznemiravaš” osovinu koža-stomak. Ako stomačna obloga postane propusna, otrovi ulaze u krvotok, stimulišu imonološki odgovor, koji bi na kraju mogao da izazove upalu kože.

Unsplash

Adaptogeni

Oksidativni stres često dovodi do ubrzanog starenja kože. Međutim, to može da se spriječi konzumiranjem medicinskih biljaka, koje se zovu adaptogeni kao što je rodiola, koja je poznata po tome što sprečava oksidiranje ćelija kože. Takođe, pomaže da mozak bolje komunicira sa hormonskim sistemom.

Pexels

Hidriranje

Istraživanja su pokazala, da konzumiranje 9,5 čaša vode, svaki dan duže od mjesec dana doprinosi debljini i teksturi kože. Hidriranje je veoma važno, kako bi tijelo bilo zdravo, a samim tim i koža.

Pexels

Antioksidansi

Slobodni radikali, uzrokuju oksidativni stres u tijelu i na taj način dovede imunitet u opasnost. Antioksidansi anuliraju negativne uticaje zagađenja, stresa i loše ishrane, koje uzrokuju gubitak elastičnosti kože, povećanje tammnih fleka, kao i generalno loše stanje kože, zato obavezno konzumiraj antioksidanse u što većoj količini. Hrana koja je bogata vitaminom C, pomaže u stabilizovanju proizvodnje kolagena u koži. Vitamin A, pomaže da se koža oporavi od štetnog izlaganja suncu. Astaksatin je antioksidans, koji smanjuje tamne fleke i sitne bore, dok štiti kolagen koji je prisutan u koži.

Unsplash

Prestani da pušiš

Pušenje blokira protok krvi u koži i sužava krvne sudove u vanjskom sloju i na taj načn spriječava hranjive sastojke, da štite kožu. I ne samo to, pušenje čini kožu starijom.

Slični članci

Naučnici su stvorili mentol bombon koji istovremeno izbjeljuje zube i obnavlja zubnu caklinu

Ultra magazin

Spavanje na vrućini: treba da piješ ovo toplo piće prije sna

Ultra magazin

Ovaj trik za brzo zalijevanje održaće tvoje biljke u životu dok si na odmoru

Ultra magazin