Ultra Inspirativno

Savjeti za uspjeh i sreću u vezi ili braku

Mučiš se da osjetiš ljubav? Ništa neobično: Skoro jedna od pet osoba, kaže da nije zadovoljna trenutnom vezom, prema anketi sprovedenoj o harmoniji između parova. To ipak ne znači da je vrijeme da se predaš. Uspješan brak ili veza zahtijeva mnogo posla, a uvođenje novih navika za srećan brak može jako brzo preokrenuti stvari.
Pexels

Mudri savjeti parova, koji su u dugogodišnjim brakovima nalaze se u nastavku teksta!

1. Imajte “mentalni sklop rasta” za uspješan brak, kao par. Budite cjeloživotni učenici. Ako ste oboje voljni učiti na svojim greškama i izazovima u svojoj vezi, napredovaćete kao pojedinci i kao par.

2. Dobro pazi na sebe. Ne možeš davati iz prazne šolje. Nastavi se baviti brigom o sebi bez obzira na sve. Ovo je posebno važno za žene, koje često daju sve od sebe dok se ne potroše, a to nikoga ne veseli.

3. Pusti perfekcionizam – tvoj partner nije savršen, a nisi ni ti. U svim vezama oba partnera će pogriješiti. Ne dopusti da perfekcionizam uništi ono što je u cjelini dobar, čvrst, voljen odnos. Jedno od najlakših rješenja za srećan brak? Budite oboje ljubazni prema sebi i budite ljubazni jedno prema drugom.

Foto: unsplash

4. Iskaži “zahvalnost” često prije spavanja. Neposredno prije odlaska u krevet, podijelite nekoliko stvari koje cijenite jedno kod drugog. (Tri je dobar broj, ali slobodno podijelite više.) To bi moglo biti nešto što ste radili tog dana ili kvalitetni izrazi (poput „Volim tvoju iskrenost prema meni“), koje cijenite. Fokusirajte se na ono što volite i cijenite jedno o drugome i pronaći ćete više stvari za voljeti i cijeniti jedno kod drugog, i u vašem uspješnom odnosu.

5. Zapamti: muškarci žele poštovanje, a žene žele njegu. Žene: Budi poštujuća i i ljubazna prema svom muškarcu i on će te njegovati. Muškarci: Njeguj i budi ljubazan prema svojoj ženi i ona će te poštovati. Srećan brak – win-win!

6. Vježbaj praštanje – ne samo kako oprostiti partneru, nego i oprostiti sebi. Intervjuisani su parovi, koji su bili srećni u braku više od 50 godina. Jedna od njihovih tajni? Biti voljan oprostiti. Praktikuj oproštaj zbog grešaka svog partnera i za svoje lične greške. (Pogledaj broj 3 gore.)

7. Nikada ne prijeti razvodom. To je poljubac smrti. Nemoj bacati prijetnju razvodom, čak ni u jeku svađe. Vaš brak je previše važan i previše svet, da bi mogao da se pretvara da će se prekinuti zbog svađe.

8. Vježbaj „krčkanje“ (i ne zaboravi “isporučiti”). Odnos želiš zadržati na laganom „krčkanju“, a zatim ga postepeno i dosljedno dovoditi do kuhanja. Šta to znači? To znači da flertuješ s partnerom za još uspješniji brak. Pošaljite jedno drugom seksi ili slatke poruke. Daj dugotrajan poljubac, a onda zajedno pustite da se ovo „krčkanje“ pretvori u pravo „kuhanje“. Uživaj. Redovan seks važan je u vašoj vezi iz mnogih razloga.

9. Dopustite sebi da budete ranjivi jedno prema drugom. Brené Brown je rekla, “Ono što te čini ranjivim, čini te lijepim.” Stoga se sjeti ove navike za zdraviji brak: Otvaranje srca i dijeljenje nježnosti sa supružnikom stvara pravu prisnost i povezanost. Uvijek budite voljni dijeliti svoja istinska, duboka, zastrašujuća osjećanja. To pomaže stvoriti vezu, koja će trajati. A žene, molimo vas znajte da njegova ranjivost može izgledati drugačije od vaše. To je u redu.

10. Vrhunski savjet o sretnom braku? Vjenčaj se za pravu osobu. Imaš veće šanse da privučeš kvalitetnu osobu, koja će biti uz tebe kada naučiš kakve okolnosti stvaraju tvoja uvjerenja i ponašanja. Tvoja prošlost ne mora biti jednaka tvojoj budućnosti!

Srećno i volite se!

 

Izvor: familycircle.com

Slični članci

Četiri dnevne prakse kojima jačaš emocionalnu otpornost

Ultra magazin

Volimo životinje: Upoznaj neobičnog mačka Blackie-ja, fotografkinje Maje Topčagić

Ultra magazin

Kolumna: Učini nešto lijepo za sebe!

Ultra magazin