• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Saudijska Arabija planira zasaditi 50 milijardi stabala i smanjiti emisiju ugljenika za 60%
Ultra Zanimljivo

Saudijska Arabija planira zasaditi 50 milijardi stabala i smanjiti emisiju ugljenika za 60%

IuteCredit
IuteCredit

Saudijski zvaničnici najavili su masovnu inicijativu čiji je cilj zaštita Bliskog istoka od klimatskih promjena.

Riyadh Green

Sa nekim od najvećih, najsuših i najtoplijih pustinja, Saudijska Arabija pati od porasta globalnih temperatura, kao i njihovi susjedi iz Zaliva.

Inicijative Zeleni Saudi i Zeleni Bliski Istok imaju za cilj da preuzmu krunu najvećeg napora u sadnji drveća na svijetu – 50 milijardi širom arapskih država, kao i napore kod kuće da se dvostruko poveća veličina zaštićenih područja Kraljevine i stvori ogroman nagon za zelenom energijom koja bi smanjila globalne emisije ugljenika za 8%, a domaće za 60%.

IuteCredit
IuteCredit

Svjesni da njihovo bogatstvo potiče od fosilnih goriva, inicijative nastoje stvoriti 50% zelene energije do kraja decenije.

„Kao vodeći svjetski proizvođač nafte, potpuno smo svjesni svoje odgovornosti u unapređivanju borbe protiv klimatske krize i da ćemo, baš kao što smo igrali vodeću ulogu u stabilizaciji energetskih tržišta za vrijeme nafte i plina, raditi na tome da vodimo nadolazeće zeleno doba“, rekli su saudijski zvaničnici u razgovoru za Arab News.

Riyadh Green

Saudijska Arabija pati i od pješčanih oluja. Obogaćivanje njihovih gradova zelenilom i korištenje umjetnih vremenskih uslova za povećanje kiše, biće upareno s naporima da se oživi kultna arapska divljina i da se postojeći, zaštićeni pustinjski i morski ekosistemi, podignu na 30% suverene teritorije zemlje.

Širom Bliskog Istoka, Saudijska Arabija planira pomoći zemljama da instaliraju modernije i efikasnije tehnologije. Više detalja o konkretnim metodama i strategijama programa biće objavljeno sljedeće godine.

“Ovo je samo početak”, dodali su zvaničnici. “Kraljevina, regija i svijet u cjelini trebaju ubrzanim korakom ići naprijed u borbi protiv klimatskih promjena.”

Slični članci

5 idealnih rasa pasa za starije osobe

Ultra magazin

Šta nam donosi Venera u Blizancima?

Ultra magazin

Šta nam donosi Merkur u Blizancima?

Ultra magazin