Ultra Popularno

Sarajevo Film Festival: Spoj glamura i umjetnosti!

Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival počeo je u petak 16. avgusta i proteklog vikenda u Sarajevu je okupio filmsku i glumačku elitu, kao i mnogobrojne poznate goste iz BiH, regiona i svijeta. Crvenim tepihom su prodefilovale neke od najvećih zvijezda regiona, dok je festival i ove godine ponudio veoma bogat program. Sarajevo je proteklih dana prepuno turista iz cijelog svijeta, te predstavlja idealan spoj glamura i umjetnosti.

Foto Sarajevo Film Festival

Na svečanom otvaranju 25. Sarajevo Film Festivala dodijeljeno je „Počasno Srce Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti višestrukom oskarovcu, meksičkom reditelju Alejandru Gonzalezu Inarrituu.

Inarituu je održao i masterclass predavanje za koje se tražila stolica više. Sala Narodnog pozorišta Sarajevo bila je premala za sve ljubitelje sedme umjetnosti i goste festivala, koji su željeli čuti predavanje jednog od najboljih reditelja današnjice.

Foto Sarajevo Film Festival

Ikoni evropske kinematografije, francuskoj glumici Isabelle Huppert proteklog vikenda je takođe u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljeno „Počasno Srce Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

“Hvala vam. Dirnuta sam i počastvovana što sam ovdje, hvala direktoru festivala Mirsadu Purivatri što me pozvao na ovaj festival, koji slavi život i vitalnost Sarajeva. Za mene je veoma posebno biti ovdje, Sarajevo je ideal kosmpolitizma. Sarajevo, mon amour”, rekla je Huppert.

Foto Sarajevo Film Festival

Ljetno kino Raiffeisen na Metalcu otvoreno je projekcijom filma “Sin” rediteljke Ines Tanović. Open Air program pruža prvoklasna filmska ostvaranje za sve ljubitelje filma i nezaboravno iskustvo gledanja filma pod zvijezdama. Svake festivalske večeri kino će moći primiti i do tri hiljade filmskih zaljubljenika.

Filmovi koji su dio programa Ljetnog kina su: Tuga i slava” reditelja Pedra Almodovara, “Jadnici” reditelja Ladja Lyja, “Parazit” reditelja Joona Ho Bonga, “Šavovi” reditelja Miroslava Terića, “To mora biti raj” reditelja Elia Suleimana, “Lijepo doba” reditelja Nicolasa Bedisa te posljednje večeri “Bilo jednom… u Hollywoodu” reditelja Quentina Tarantina.

Foto Sarajevo Film Festival

Program se svakodnevno pored lokacije Narodno pozorište i Ljetno kino odvija i u kinu Meeting Point, kao i u Cinema City. Dio programa su i mnogobrojni kratki, dokumentarni i studentski filmovi, koji podjednako privlače pažnju publike.

Foto Sarajevo Film Festival

U fokusu četvrtog dana 25. Sarajevo Film Festivala je ekipa filma “Jadnici” koja će svoj rad predstaviti publici u sklopu programa “Kafa sa…”, kao i brojna filmska ostvarenja te susreti s filmskim profesionalcima.

Bosanski ćilim, koji je na ovogodišnjem jubilarnom Sarajevo Film Festivalu zamijenio uobičajeni crveni tepih, prava je atrakcija festivala, što za zvijezde, što za njihove fanove, koji žele da se fotografišu i uslikaju bar dio ovog jedinstvenog primjerka.

Foto Sarajevo Film Festival

Mnogobrojni ugostiteljski objekti u centru Sarajeva su pripremili bogat muzički program, te brojni gosti Sarajeva uživaju i u odličnom provodu, što je posebno atraktivan segment festivala. Ovog ponedjeljka na Sensation bridge-u prisutne posjetioce će zabavljati Sax ‘n’ Groove u okviru Staropramen večeri.

Sve najnovije informacije sa festivala, kao i program, te radno vrijeme Box Office-a, možeš pronaći i na zvaničnoj stranici www.sff.ba

Slični članci

Billie Eilish oborila rekord s temom Jamesa Bonda

Ultra magazin

Harrison Ford odbacio meso i mliječne proizvode, jer su štetni za okolinu

Ultra magazin

“Prijatelji” se vraćaju u ekskluzivnom HBO Max specijalu!

Ultra magazin