Ultra Ukusno

Šampinjoni punjeni šunkom i sirom!

Šampinjone volimo i pripremamo na različite načine bogatim umacima, na pizzi, roštilju, u kremastim supama, a posebno su nam zanimljivi i punjeni. Ako u fil dodamo i finu, meku sredinu hljeba namočenu u mlijeku i par začina, dobićemo najslasnije punjene šampinjone koje smo ikad probali.

Foto Freepik

Sastojci:

  • 16 većih šampinjona,
  • 150 g svježeg hljeba (samo sredina bez korice),
  • 100 ml mlijeka,
  • 50 g tanko rezane kuhane šunke,
  • 200 g ribanog parmezana,
  • 2 jaja,
  • 1 češanj bijelog luka,
  • ½ kašičice origana,
  • 2 grančice timijana,
  • prstohvat soli,
  • malo bibera,
  • maslinovo ulje,
  • grančica svježeg peršuna.

Priprema je veoma jednostavna:

Pažljivo odvoji mesnati dio šampinjona od stabljike, te ih dobro očisti od zemlje. Očisti i stabljike, pa ih usitni nožem. Na sitno nasjeckaj i bijeli luk pa na zagrijanom maslinovom ulju kratko poprži nasjeckane stabljike i bijeli luk, a potom ih ohladi. Sredinu hljeba usitni i potopi u mlakom mlijeku.

U zdjelu stavi jaja, lagano ih umuti viljuškom, pa dodaj popržene stabljike šampinjona i bijeli luk, hljeb koji prethodno dobro iscijediš rukama, sitno sjeckanu šunku, parmezan, origano, timijan, kašičicu maslinovog ulja i malo bibera. Malo posoli i sve dobro izmiješaj.

Ovom smjesom napunite šampinjone pa ih poredaj u posudu premazanu maslinovim uljem. Stavi da se peku u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i peci otprilike 30-40 minuta.

Prije posluživanja pospi sitno sjeckanim peršunom pa posluži kao toplo predjelo.

Prijatno!

 

Izvor: Food Gourmet 

Slični članci

Kako da napraviš savršenu tortu u obliku broja?

Ultra magazin

Hrskavo i svježe: Salata od karfiola

Ultra magazin

Kako da napraviš keto „oblak pecivo“ bez ugljikohidrata za samo 5 minuta

Ultra magazin