Ultra Popularno

SAG Awards 2021: Film The Trial of the Chicago 7 odnosi glavnu nagradu

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Zvjezdana postava drame Aarona Sorkina iz šezdesetih godina 20. vijek The Trial of the Chicago 7 odnijela je  glavnu nagradu na virtuelnoj dodjeli nagrada Screen Actors Guild, gdje su glumci u boji prvi put pomeli pojedinačne filmske nagrade.

NICO TAVERNISE/NETFLIX © 2020.

27.dodjelu nagrada SAG, obilježila je pobjeda za Netflixov film The Trial of the Chicago 7, što jeprvi put da je film sa bilo kojeg streaming servisa osvojio nagradu ovog ansambla.

Frank Langella, koji glumi sudiju koji je predsjedavao krivičnim gonjenjem aktivista iz 1969. godine uhapšenih tokom Demokratske nacionalne konvencije 1968. godine, povukao je paralele između nemira iz tog doba i današnjice dok je primao nagradu u ime glumačke ekipe.

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

“Bože, daj nam vođe”, rekao je vlč. Martin Luther King prije nego što je hladnokrvno srušen upravo tog datuma 1968. – duboka nepravda”, rekao je Langella, pozivajući se na događaje koji su doveli do dramatičnih dešavanja prikazanih u filmu. „Velečasni King bio je u pravu. Potrebni su nam vođe koji će nas voditi ka tome da manje mrzimo jedni druge.”

Pobjeda je stigla za još dva izdanja Netflixa – Ma Rainey’s Black Bottom i Da 5 Bloods, kao i Amazonovo izdanje One Night in Miami i A24 izdanje Minari.

DAVID LEE/NETFLIX

Nagrade SAG dobar su pokazatelj za nagrade Oscar. Glumci čine najveći ogranak Akademije za filmsku umjetnost i nauku, a dobitnici SAG nagrada često se svrstavaju u red Oscara. Prošle godine Parasite je osvojio nagradu za najbolji film na dodjeli Oskara, a svi pojedinačni dobitnici SAG nagrada – Renée Zellweger, Brad Pitt, Laura Dern, Joaquin Phoenix – takođe su pobijedili na Oscarima.

Ove su nagrade ove godine pripale grupi u potpunosti glumaca u boji, koji su potencijalno stvorili scenu za istorijski raznoliku listu oskarovaca: Chadwick Boseman, najbolji glumac za Ma Rainey’s Black Bottom; Viola Davis, najbolja glumica za Ma Rainey’s Black Bottom; Yuh-Jung Youn, najbolja sporedna glumica za Minari; i Daniel Kaluuya, najbolji sporedni glumac za Judas and the Black Messiah.

U televizijskim kategorijama, ansambli serije Schitt’s Creek (za humoristične serije) i The Crown (za dramske serije) dobili su niz nagrada. Među ostalim dobitnicima bili su Anya Taylor-Joy (The Queens gambit), Gillian Anderson (The Crown), Jason Sudeikis (Ted Lasso), Jason Bateman (Ozark) i Mark Ruffalo (I Know This Much Is True).

Slični članci

Kultna nordijska kriminalistička serija „The Killing“ stiže na Pickbox NOW

Ultra magazin

Koga pratiti na Instagramu i zašto?

Ultra magazin

Kako je “Another Round” postao “feel good” film godine?

Ultra magazin