Ultra Ukusno

Rotkvice bi trebali ipak češće da jedemo!

IuteCredit
IuteCredit

Roktvice volimo da često konzumiramo kao prilog određenom jelu, međutim nutricionisti savjetuju da ih trebamo jesti malo češće. Ove male proljetne kuglice, ljutkastog okusa i crvene boje, ipak su veliki saveznici zdravlja, i trebalo bi ih jesti dok god su dostupne u trgovinama.

Foto Flash FoodRotk

Rotkvica (lat. Raphanus sativus) u doslovnom prevodu označava kultivirani kupus, a inače potiče iz Azije, gdje se uzgajala i brala još prije 3000 godina. Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana.

Ljutkasti okus rotkvice podstiče lučenje želučanih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad crijeva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.

IuteCredit
IuteCredit

U stotinu grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija, jer većinu sastava čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možemo uživati bez zadrške čak i ako držimo dijetu. Ovo povrće je odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet organizma.

Sok od svježe rotkvice cijedile su naše bake za liječenje žuči, a pokazao se korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz njena antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.

Rotkvica je odlična i za detoksikaciju organizma – bez obzira jedemo li je sirovu ili ipak od nje pripremamo sok.

 

Izvor: Flash Food 

Slični članci

Domaći sladoled, idealan za početak ljeta!

Ultra magazin

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Ultra magazin

Top 4 namirnice za bolje funkcionisanje mozga i pamćenje!

Ultra magazin