• Home
  • Ultra Popularno
  • Rosalía, španska pjevačica postala je jedna od najinteresantnijih novih umjetnika
Ultra Popularno

Rosalía, španska pjevačica postala je jedna od najinteresantnijih novih umjetnika

Spajajući žanrove i nudeći moderni pogled na špansku tradicionalnu muziku flamenko, Rosalía Vila Tobella – poznata jednostavno kao Rosalía – postala je jedna od najuzbudljivijih novih umjetnika.
Roger Kisby for Rolling Stone

Mnogi bi je mogli poznavati po njenom hitu s J Balvinom i El Guinchoom, “Con Altura”, ali ona već nekoliko godina snima muziku.

Zahvaljujući svom muzičkom stilu koji krši pravila, sve većoj listi saradnji i hvalospjevima muzičkih velikana poput Madonne, Franka Oceana i Pharrella Williamsa, međunarodna baza obožavalaca, Rosalíe i dalje raste.

Čak je nominovana za najboljeg novog izvođača na ovogodišnjim MTV VMA nagradama, što ju čini prvim izvođačem koji prvenstveno snima na španskom, a koji je nominovan za nagradu, navodi Billboard.

Ona je iz El Baila Llobregata, malog grada u Sant Esteve Sesrovires, koji se nalazi blizu Barselone, Španija.

U intervjuu za MTV International, Rosalía je govorila o tome kako je tokom odrastanja bila okružena prirodom i proizvodnjom, te kako to igra veliku ulogu u njenoj muzici i imidžu.

“Moja kuća je bila u blizini grada koji je bio u blizini šume, tako da sam uvijek bila u kontaktu s prirodom, ali istovremeno je bilo i puno industrija”, kazala je. “Mislim da je to uticalo na mene.”

Rekla je i da je bila okružena motorima, te da su ih posjedovali i njeni roditelji, pa ih je koristila u nekoliko muzičkih spotova.

Govori španski, katalonski i engleski.

Ona pjeva na katalonskom jeziku u jednom od njenih najnovijih singlova, “Millonária” (“Milioner”). Nedavno je objavila i dvodijelni muzički video pod nazivom “F —— Money Man”, u kojem kombinuje “Millonária” i “Dio$ No$ Libre Del Dinero” (“Bože oslobodi nas novca”).

Studirala je flamenko kod prestižnog instruktora na Muzičkom fakultetu Katalonije, koji na program prihvata samo jednog studenta godišnje.

Rosalía je proučavala tradicionalni stil pjevanja pod nazivom Cante flamenco pod vođstvom Joséa Miguela “El Chiqui” Vizcaya.

Završila je s diplomom flamenka i muzičke produkcije 2017. godine, prenosi Billboard. Iste godine objavljen je njen prvi album „Los Ángeles“, koji je akustičan i bliži tradicionalnom flamenku nego njen drugi album.

U intervjuu za Europa Press 2018. godine, Rosalía je otkrila da je njen drugi album, “El Mal Querer” (“Loša ljubav”), zapravo njen diplomski projekat na faksu.

Napisala je i snimila oba njena albuma, 2017. „Los Ángeles“ i 2018. „El Mal Querer“, bez pomoći izdavačke kuće.

U intervjuu za Pitchfork, Rosalía je naglasila da ona igra veliku ulogu u svojoj muzici.

“Ja komponujem, produciram, aranžiram, a ne samo da izvodim”, rekla je Rosalía. “Sviram klavijature, sviram bas, radim sve.”

Rosalía je potpisala ugovor sa Sony Music Spain u avgustu 2018., a još jedan globalni diskografski ugovor u junu 2019. sa Universal Music Publishing Group, prenosi Variety.

Međutim, dobila je negativne reakcije od nekih flamenko stručnjaka i od pripadnika romske zajednice.

Gotovo čim je počela da dobija na značaju, mnogi su kritikovali Rosalíju da ne slijedi stroga pravila flamenka i da pjeva flamenko iako nije iz Andaluzije.

Udruženje feminističkih romkinja za različitost u Španiji takođe ju je optužilo da je “prisvojila” romsku kulturu i da ih ne kredituje za “temeljni doprinos” koji su dali flamenku, prenosi PRI.

Kao odgovor na te komentare, Rosalía je rekla El Mundou da muzika ne pripada jednoj grupi.

“Muzika nema nikakve veze s krvlju ili teritorijom. Nikad”, rekla je na španskom. “Godinama sam proučavala flamenko, poštujem ga više od svega i znam njegovo porijeklo. Znam da dolazi iz mješavine etničkih grupa, što je fuzija romskog, crnog, hebrejskog, arapskog, španskog zvuka … Flamenko nije u vlasništvu roma. U stvari, nije ničije vlasništvo. I nije pogrešno eksperimentisati s tim.”

Aitor Lopez de Audicana/Red Bull Content Pool
Njeni tekstovi uglavnom se odnose na osnaživanje žena, što se ujedno vidi i kroz njen tim koji sačinjavaju žene.

Rosalíjin tim uključuje njenu menadžeriku Rebecu León i Rosalíjinu majku Pilar Tobella, njenu sestru i kreativnu direktoricu Pili i koreografkinju Charm La ‘Donna.

Rosalíaina sestra Pili njena je savjetnica za stil i često je osoba koja stoji iza njenih žestokih Instagram fotografija.

Madona je pokušala rezervirati pjevačicu za nastup na svojoj marokanskoj rođendanskoj zabavi 2018. godine.

U intervjuu “Los 40 Principales” 2018. godine pop ikona progovorila je o tome kako se “divi” Rosalíinoj jedinstvenosti.

“Prije više od godinu dana otkrila sam je”, rekla je. “Naporno sam pokušala natjerati je da dođe u Maroko na moj rođendan i nastupi za mene i u to vrijeme kada niko nije znao ko je ona.”

Madonna je tada rekla da se sve previše zakomplikovalo, pa nije uspjela doći na zabavu.

“Divim joj se, jer u svijetu prepunom pop zvijezda koje zvuče isto i izgledaju isto, osjećam da je zaista jedinstvena i dosljedna sebi. Sviđa mi se. Ima nešto posebno u njoj”, rekla je ona.

Bridgett Bennett/AFP/Getty Images
Ima malu ulogu u filmu “Dolor y Gloria” (“Bol i slava”) u kojem glume Antonio Banderas i Penélope Cruz.

Film koji je režirao Pedro Almodóvar već je premijerno prikazan u Španiji, a u SAD-u će se premijerno predstaviti 4. oktobra. Rosalía ima malu ulogu u drami, pa čak i pjeva „A Tu Vera“ („By Your Side“) s Penelopom Cruz u jednoj sceni.

U postu na Instagramu 2018. godine sa fotografijama sa seta, Rosalía je izrazila koliko je oduševljena radom s rediteljem.

“Kao dijete gledala sam Pedrove filmove sa majkom i mojom sestrom i ženama koje su glumile u njima, činilo mi se iz drugog svijeta i istovremeno toliko poznato”, napisala je.

Instagram
Nagradu za izvođačke umjetnosti „Antonio Banderas“ dobila je od samog Banderasa u junu 2019. godine.

Banderas je održao govor prije nego što je Rozaliji uručio nagradu, te rekao da je ona u Španiji “ne samo sadašnjost, već i budućnost izvođačkih umjetnosti”.

Rosalía se nasmiješila, uputila Banderasu nekoliko zagrljaja i emotivan govor o “vjeri” u ono što radiš.

Jedina je muzičarka koja se 2019. godine našla na listi časopisa Time „Lideri nove generacije“.

Europa Press Entertainment/Europa Press via Getty Images
Njena pjesma “Malamente” predstavljena je u epizodi HBO serije “Euforija”.

Pjesma koja je bila jedan od prvih singlova sa njenog albuma “El Mal Querer”, puštala se u prvih nekoliko minuta pete epizode popularne serije.

Izvor: insider.com

 

Slični članci

Taylor Swift novu pjesmu “Christmas Tree Farm” najavila na neobičan način

Ultra magazin

Održana svečana premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u Banjaluci

Ultra magazin

Alicia Keys najavljuje festival ljubavi na dodjeli nagrada Grammy

Ultra magazin