Ultra Inspirativno

Roditeljstvo tokom i nakon korone

Proteklih gotovo tri mjeseca su za sve nas bili veoma izazovni i nesigurni. Zaposleni ljudi su se morali prilagođavati novim uslovima na poslu, penzioneri zabranama koje su uvedene za njihovo dobro, umjetnici na svijet bez nastupa na koje su navikli. Ipak, psiholozi su saglasni oko toga da je pandemija izazvana korona virusom najviše uzdrmala dječiji siguran svijet na koji su navikli.

Roditelji su zajedno sa djecom učili, ali i dalje uče kako da se ponašaju u tzv. novom normalnom. Analizu ovog perioda, kao i savjete za roditelje, kako najoptimalnije postupati u budućnosti kada je riječ o odgoju djece, potražili smo od porodičnog terapeuta Nikole Dorontića, koji je osnivač Porodičnog gnijezda.

Unsplash

Pandemija izazvana virusom COVID-19 vrtoglavo je promijenila naše živote. Uz potrebu za socijalnom izolacijom, koja je rezultirala strukturalnim promjenama, kako pojedinca, tako i cijele porodice. Nenadano i neplanirano smo zatvoreni u kuće, sa značajnim ograničenjima kretanja izvan porodičnog ambijenta. Odraslim članovima porodice je preporučen ili ograničen odlazak na uobičajene aktrivnosti i posao, a djeci je obustavljena nastava. Nakon početnog šoka i iznenadnog straha od moguće zaraze, nevidljivim virusom, institucije su pokušale da pronađu adekvatna rješenja u novonastaloj situaciji. Djeca su nakon kraće pauze nastavila školovanje po modelu ”na daljinu” preko predavanja putem javnog servisa RTRS-a i elektronske pošte roditelja i učitelja/ica, odnosno razrednika/ca.

Nakon početnih teškoća, nastava je nastavljena planiranom dinamikom i programom. ”Prisilni boravak” svih članova porodice u kući tokom cijelog dana, otvorio je mnoge teškoće za koje nismo ni znali da postoje. Odrasli, opterećeni neizvjesnošću vezanom za moguće oboljenje, istovremeno su bili opterećeni ekonomskom neizvjesnošću i najavljivanom krizom koja nam predstoji. Uz ovu neugodnu atmosferu, djeca su svojim obavezama prema školi mnogim roditeljima bila dodatni teret. Iako je, nadam se, najteži dio krize iza nas, što se tiče virusa COVID-19, još uvijek nam je ostalo mnogo otvorenih problema i izazova koje porodice proživljavaju. Porodični odnosi su preživjeli najveća iskušenja koja su rezultirala poremećenim partnerskim odnosima sa negativnom refleksijom na saradnju u sferi roditeljstva.

Unsplash

Iako smo kao odrasli članovi porodice suočeni sa teškoćama na koje ponekad reagujemo neprimjereno ili impulsivno, roditeljska je odgovornost da svjesno i odgovorno pokušaju uložiti maskimalne napore kako bi kroz tolerantnu komunikaciju razgovarali sa ostalim članovima porodice o povodima za eventualne konflikte i tako prevenirali eskalaciju daljnjih konflikata. Ukoliko se ne možeš izboriti i riješiti nastale nesporazume ili probleme, predlažem ti da bez odlaganja potražiš pomoć stručnjaka bez straha ili srama od manje vrijednosti u odnosu na druge ljude. Zapamti, problemi vezani za konfliktne situacije se neće sami riješiti. Naprotiv, ”guranjem nesporazuma pod tepih” samo odgađaš probleme koji će kasnije eskalirati. Najpogubnije je tražiti rješenja u alkoholu, opojnim sredstvima ili nasilju.

Djeca, bez obzira na uzrast, ”skeniraju” atmosferu u porodici i u skladu sa doživljajem te atmosfere, reaguju kroz ponašanje i uspjeh u školskim obavezama. Ako odrastaju u podržavajućoj atmosferi, punoj ljubavi i poštovanja, djetinjstvo provode izgradnjom samopouzdanja, rješavajući obaveze iz sfere obrazovanja i vaspitanja sa zadovoljstvom i radošću. U konačnici će biti uspješni, sretni i zreli ljudi. Ukoliko naša djeca djetinjstvo i odrastanje ne provode u igri i zadovoljstvu uz radost za usvajanje novih znanja, odgovor uvijek treba potražiti u postupcima odraslih.

Vrijeme izolacije bio je period velikog iskušenja za sve nas. Bio je to test naše ljudskosti, ujedno i prilika da nadoknadimo prethodno vrijeme koje smo propustili sa najmilijima. Bez obzira koliko smo dobro ”odradili” propušteno, sigurno je da smo više nesvjesno propustili mnogo postupaka koji bi trebali biti usmjereni na dobrobit djece. Nad proteklim vremenom ne vrijedi plakati, već pokušati nadoknaditi propušteno.

Unsplash

Još uvijek je prilika da pružiš maksimalnu podršku svojoj djeci. Roditelji su primarno najpotrebniji djeci školskog uzrasta kako bi u posljednjim danima školske godine postigli najbolje rezultate. Prvo što roditelji trebaju uraditi, jeste istrajati u strpljenju i podršci kod rješavanja svakodnevnih zadataka prema školi. Budi uz svoju djecu, na način da ih ohrabriš i i osnažiš u rješavanju zadataka na dnevnom nivou, bez obzira na uzrast. Potakni djecu da istraju u samostalnom rješavanju zadataka uz indirektnu podršku i podsticaje, bez pretjeranog pritiska i pozitivnog usmjeravanja u pravcu optimalnog vemena koje je potrebno za rješavanje zadataka. Po okončanju zadaće od strane djeteta, obavezno odvoji vrijeme da zajedno prođete kroz sve zadatke u atmosferi podrške i podsticaja uz pozitivno usmjeravanje na propušteno ili neadekvatno urađene zadatke.

Ukoliko i ti imaš problema oko rješavanja zadataka, kontaktiraj nekoga iz užeg ili šireg okruženja da vam pomogne. U konačnici, ako imaš izgrađen saradnički odnos sa učiteljem/com, sigurno možeš kontaktirati i njih bez bojazni da bi to moglo štetiti djetetu. Ovakvim pristupom, dijete će doživjeti angažovanje roditelja kao podršku bez bojazni i straha da nije savršeno u rješavanju zadataka. Po završetku ovako zajedničkog rada i slanja zadaće učiteljici/u, obezbijedi vrijeme za razgovor sa djetetom o procesu i osjećanjima tokom procesa rješavanja zadatka uz pohvalu i podršku na iskazanom naporu. Ukolko istraješ u podršci svom djetetu, djetetu će ovo jedinstevno iskustvo u budućnosti ostati u sjećanju kao ugodno, iako je vrijeme bilo teško i izazovno.

Uživaj u roditeljstvu sa vjerom da su sve teškoće prolazne. ”Poslije svake kiše dolazi sunce”.  Samim tim, slijedi nam mnogo sretnih trenutaka sa najmilijima. Odluka je na nama.

Slični članci

Intervju – Saša Kecman: “Ne žuri i uživaj u svakom treningu”

Ultra magazin

Pogledaj priču momka koji je mjesec dana radio 200 sklekova svaki drugi dan

Ultra magazin

Možeš sve, kada prevaziđeš stres!

Ultra magazin