Ultra Kreativno

Robot Hexa prati sunce, kako bi tvojoj biljci omogućio dovoljno svjetla

Tvoj novi čuvar vrta i doma je Hexa robot, kompanije Vincross. Jedina misija ovog robota u životu je brinuti se za biljku koja se nalazi na njegovoj glavi, a po cijeli dan će juriti sunce ili se povlačiti u hladovinu, u zavisnosti od toga šta je potrebno nekoj biljci. Kad je na suncu, glava mu se može okretati za punih 360 stepeni, kako bi se osiguralo da svaki list upije dovoljno svjetlosti. A kad tvoju biljku treba zalijevati, Hexa će napraviti simpatičan “žedni” ples, kako bi privukao tvoju pažnju.

Foto: housebeautiful

Robot je dizajniran kao višenamjenski, ali Tianqi Sun, generalni direktor i pronalazač, odlučio je kreirati Hexa robot, nakon što je primijetio suncokret koji se osušio i uginuo u hladu u ćošku. Kako objašnjava na svom blogu, shvatio je da su biljke pasivne. Bez obzira da li ih se reže, osuši ili izvuče iz zemlje, one miruju i prihvataju sve što im se dogodi. One imaju najmanji stepen slobode među svim stvorenjima u prirodi. “Ta empatija prema zelenom životu, inspirisala je pronalazača da stavi biljku na vrh robota Hexe i programira je da bude čuvar biljke. I robot radi odličan posao!

Sa šest čvrstih, fleksibilnih nogu, Hexa se može kretati bilo gdje – u bilo kojem smjeru i oko bilo kojeg predmeta na svojoj putanji. Čak je i dovoljno spretna da prođe između dva stola. Ima razne „oči“, uključujući infracrveni senzor, senzor udaljenosti i kameru 720p sa noćnim vidom, što bi moglo biti vrlo korisno, ako želiš da ga noću pošalješ kao psa čuvara, da bi provjerio neke iznenadne zvukove. Ima ugrađen WiFi, kao i razne portove (USB), kako bi proširio svoje brojne talente.

Možda nije lijep i sladak kao vrtni patuljak, ali za tvoje biljke može učiniti mnogo više nego samo da stoji i bude sladak. Bravo za vrijednu Hexu koja biljke održava lijepim i zdravim!

 

Izvor: housebeautiful.com

Slični članci

Ovo su magične kućice na drvetu za bajkoviti odmor…

Ultra magazin

Ideje za uređenje stepenica u kući

Ultra magazin

Igor Mladinović, kreativni direktor agencije Imago Ogilvy dolazi na 5. Play Media Day da govori o kreativnosti kao filozofiji života

Ultra magazin