• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Robert Dacešin: Priča koju ću ti sada ispričati jedna je od najtežih i u isto vrijeme najljepših koja mi se desila na putovanju
Ultra Inspirativno

Robert Dacešin: Priča koju ću ti sada ispričati jedna je od najtežih i u isto vrijeme najljepših koja mi se desila na putovanju

Robert Dacešin je avanturista, koji svoju ljubav prema putovanjima već godinama prenosi na sve koji ga prate na društvenim mrežama. Obišao je pet kontinenata, 54 zemlje, 260 gradova i sa svakog od putovanja dolazio sa interesantnim i poučnim informacijama prikupljenim od lokalnog stanovništva. Ipak, situacija kroz koju je prošao na svom posljednjem putovanju na Kubi, čini nam se da je prevazišla sve prijašnje.
Instagram: rio_price_sa_putovanja

“Priča koju ću ti sada ispričati jedna je od najtežih i u isto vrijeme najljepših koja mi se desila na putovanju.”

Ovako Robert započinje priču o svojoj posljednjoj pustolovini, koju, kada je planirao, vjerujemo da ni u najluđim snovima nije ovako zamislio. Posjeta Kubi nalazi se na bucket listi gotovo svih putoholičara, ali Kuba u vrijeme korona virusa sasvim je druga priča. Ipak, veći dio njegovog putovanja bio je pozitivan, ispunjen magičnom energijom ove ostrvske države.

“Na Kubi je tih dana sve bilo fantastično. Grad je vrvio od ljudi, čiji osmijesi su blještali više nego Sunce koje je za divno čudo bilo nešto slabije nego inače. Dan smo provodili šunjajući se šarenim i prašnjavim ulicama stare Havane, svaki put otkrivajući neke nove, jednako lijepe kutke. Obilazili smo pijacu. Probavali nekakvo čudno voće.”

Veći dio njegovog boravka na Kubi prošao je uzbudljivo, uz muziku na svakom koraku, osmijehe domaćeg stanovništva, prijatne razgovore na španskom sa svojom kubanskom porodicom, kod koje je proveo 25 dana. Stvar se promijenila u trenutku, kada je 20. marta po povratku u smještaj, saznao da se granice na Kubi kroz koji dan zatvaraju i da uskoro više niko neće moći ući, ali ni izaći iz zemlje. Tog trenutka počinje njegova avantura – kako se vratiti kući, u Banjaluku.

Prva informacija koju su imali je da vlada Srbije planira da pošalje čarter let za Moskvu i pokupi putnike iz Havane. Nakon prvog pozdrava sa kubanskom porodicom, odlazi na aerodrome sa dva prijatelja, Igorom i Dejanom, kako bi dobili više informacija. Na aerodromu saznaju da je ovaj podatak tačan, te pokušavaju promijeniti datum svog leta za taj dan, na šta im ljubazni Kubanac govori da nema problema, jedino što moraju sačekati sat vremena, jer trenutno postoji problem sa sistemom.

Instagram: rio_price_sa_putovanja

Njih trojica, zadovoljni razvojem situacije, izlaze ispred aerorodroma, kako bi potrošili sat vremena, koliko moraju da sačekaju. Ipak, po povratku u kancelariju, saznaju neprijatnu vijest.

“Upitavši ga ponovo da nam promijeni karte, dobili smo sličan odgovor: Rado bih vam pomogao, ali u međuvremenu dok ste bili vani, sve karte su se prodale. Žao mi je. Možete pokušati sutra.”

Poslije ovoga, nije mu preostalo ništa drugo nego vratiti se kod ljudi kod kojih je bio smješten do tada.

“Ostani koliko treba. Uskoro će policija početi da kontroliše naše kuće tražeći strance, ali nekoliko dana te možemo sakriti kod nas”, rekao mu je otac djevojke koja ga je ugostila.

Dan poslije isto počinje. Dobijaju informaciju da je vlada Srbije zaista organizovala čarter leta iz Srbije za Moskvu i da svi idu kući. Slijedi još jednom pozdravljanje sa domaćinima i žurba, kako bi što prije došli na aerodrom.

“U grupi koja treba da se vrati kući, ima nas oko 30 koji smo na spisku, a nešto iza 11 časova, svi smo već tu. Dobijam i informaciju da će se let za 27.3. koji imam vjerovatno ukinuti. Sjajno. To znači još jedna opcija manje za povratak kući. Odnosno, ovaj let za Moskvu, sada je jedina opcija.”

Instagram: rio_price_sa_putovanja

Ubrzo dobijaju informaciju da ovim letom svi idu kući.

“Jedno po jedno, odlazimo do šaltera Aeroflota po naše boarding karte. Dejan je već dobio svoju. Izlaze i drugi ljudi. Mada, sve ovo traje mnogo vremena, a boarding je već pri samom kraju. Ne razumijem šta se dešava. Odlazim tamo sa Igorom da ih požurimo. Tu je ponovo i ambasador Srbije. Igor dobija svoju kartu, a moj pasoš je još jedini koji ostaje na stolu.”

Tada mu Rus koji izdaje karte drsko odgovara da on ne može ići danas, jer ima pasoš Bosne i Hercegovine, a na let mogu samo putnici sa srpskim pasošem. Nakon što mu je Robert objasnio da je ovo jedini način da se vrati kući, Rus nezainteresovano odgovara da dođe za dva dana i pokuša ponovo. Isto mu povrđuje i ambasador, kojeg je pitao za pomoć.

“Svi su otišli. Osim mene. A bilo je mjesta na letu. Samo su propisi ipak bitniji ovoga puta. Ovo je bez dileme jedan od najtežih trenutaka koji sam ikada preživio na putovanju. Strašan je taj osjećaj kad ostaneš sam. Sve opcije koje imam, sada su nestale. Zaustavljam prvi taksi koji želi da mi stane (u ovom trenutku skoro niko ne želi da prevozi strance) i odlazim ponovo u smještaj, posmatrajući usput avion sa svim putnicima iz Srbije kako idu kući.”

Po drugi put se vraća kod svoje kubanske porodice, koja mu opet govori da može da ostane koliko god bude potrebno. Samo, ne bi trebalo više da izlazi toliko, jer policija provjerava kuće lokalaca i kažnjava ih ukoliko je neko od stranaca kod njih. Tada saznaje i da je ETECSA, kompanija koja prodaje internet kartice zatvorena i da više ne može da kupi internet.

Instagram: rio_price_sa_putovanja

“Fantastično zaista. Odlazim u park za internet, trudeći se da ne skrenem previše pažnje na sebe kako neko od lokalaca ne bi zvao policiju. Tada mi Emir iz Qatar Airwaysa, javlja da Turkish ima let iz Havane za Istanbul, pa za Sarajevo.”

Tada se sjetio da poznaje jednog Jusufa koji je radio u kompanji Turkish Airlines, te odlučuje da mu se javi i objasni u kakvoj je situaciji.

“Kroz manje od minut stiže mi i njegova poruka: Pošalji mi svoj email i sliku pasoša. Ne razumijem zašto mi ovo traži, ali šaljem mu odmah sve. Ubrzo mi stiže nova poruka od njega: Poslao sam ti kartu na mejl. To je zadnji let sa Kube i zadnji let za Sarajevo iz Istanbula. Ako dobijem otkaz, zbog tebe je.”

Saznanje da mu je nepoznat čovjek odlučio pomoći i poslati kartu od nekoliko hiljada marka, vratila mu je vjeru u ljude.

“Konačno idem kući. I sve to zahvaljujući jednom čovjeku kojeg nikada u životu nisam vidio. Zbog njega, ponosim se što živim u svojoj zemlji i volim je što više”.

I zaista, Robert je prije nekoliko dana, napokon došao svojoj kući u Banjaluku. Na njegovom Instagram profilu možeš pročitati sve detalje ove nevjerovatne priče, ali i pronaći inspiraciju za svoje novo putovanje, kada slobodno kretanje ponovo bude prirodna stvar.

Slični članci

Roditeljstvo tokom i nakon korone

Ultra magazin

5 destinacija koje možeš posjetiti već u junu

Ultra magazin

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin