Ultra Ukusno

Restovane jabuke – zdrav i jednostavan desert

Restovano voće sigurno nije desert, koji ti prvi padne na pamet kada ti se jede nešto slatko i ubijeđeni smo da ga ne praviš tako često ili gotovo nikada. Sezona je jabuka, a restovane jabuke osim što su veoma jednostavne za napraviti su zdrav i ukusan desert u bilo koje doba dana. 

Foto: Yummy Toddler Food

Jabuke se prave u tavi u koju se doda malo putera ili ulja i na kraju dodaš cimeta po želji. Preukusno i slatko, a ne dodaje se šećer. Možeš jesti same ili ih možeš dodati u jogurt, ovsenu kašu, kao fil za palačinke ili sa sladoledom. Djeca takođe obožavaju ovaj “slatkiš”. Uživaju, a u isto vrijeme unose vitamine.

Kao što vidiš ovo je toliko lako za napraviti da recept nije ni potreban. Nasjeckaj jabuke (ne sitne komade) i dodaj ih u tavu u  kojoj je već zagrijan puter ili ulje. Dinstaj ih na srednjoj temperaturi otprilike 10 minuta. Jabuke treba da budu mekane kada ih nabodeš na viljušku, ali ne premekane, jer se u tom slučaju mogu raspasti. Prije nego što ih izvadiš iz tave, pospi ih cimetom i lagano promiješaj.

Foto : pinterest
Za ovaj desert možeš da koristiš bilo koje jabuke. Preporučuje se da budu malo tvrđe, jer je manja vjerovatnoća da će se raspasti u toku kuhanja.

Restovane jabuke možeš jesti tople, posebno ako ih kombinuješ sa sladoledom, a ostatak možeš da spremiš u frižider i da ih pojedeš hladne sljedeći dan, na primjer za doručak sa omiljenim žitaricama. A sada trk u kuhinju i prijatno!

Izvor : thekitchn.com

Slični članci

Svjetski dan jabuka! Zašto je ovo voće bitan dio ishrane?

Ultra magazin

Veganske/posne sarme za hladnije dane!

Ultra magazin

6 naučno dokazanih zdravstvenih benefita đumbira

Ultra magazin