Ultra Ukusno

Rekli smo DA toplijim danima i šolji omiljenog čaja

IuteCredit
IuteCredit

Topliji dani koje smo svi sa nestrpljenjem iščekivali ne isključuju omiljeno „zimsko“ piće – čaj. Iako tokom proljeća i ljeta uz visoke temperature tražimo način da se rashladimo, jedan od načina može biti šolja omiljenog čaja.

Instagram: naturavita.bih

Čajevi pomažu regulisati tjelesnu temperaturu tako što će tijelo podstaći na znojenje. Uz topli napitak do mozga dolazi informacija da je tijelu potrebno hlađenje, zbog čega se počinjemo znojiti i tako na prirodan način pomažemo organizmu da se rashladi.

Važno je napomenuti da kod većih temperatura ne treba piti vruć, već topao čaj. Najbolje je skuvati ga i pustiti da se ohladi do sobne temperature, a podjednako preporučujemo šolju hladnog čaja koji će uz kašiku meda osvježiti organizam.

Instagram: naturavita.bih
IuteCredit
IuteCredit

Dok je zimi primarna funkcija ovog mnogima omiljenog napitka zagrijati osobu koja uživa u njegovom ukusu, sa dolaskom toplijeg vremena čaj utiče na hidrataciju organizma. Znamo da je dnevno potrebno unijeti u prosjeku 2 litre vode, a najlakši način da dostignemo cilj je da dio dnevnog unosa tečnosti bude kroz čaj.

Uz prve jutarnje obaveze ili doručak, pripremi šolju zelenog čaja koji će ti pomoći da se razbudiš i skoncentrisano riješiš sve poslove u danu. Ne moraš žuriti da ga piješ dok je vruć – baš suprotno, pusti da se potpuno ohladi i čitavo jutro ispijaj čaj koji ujedno ubrzava metabolizam i pomaže pri bržem sagorijevanju masti.

Instagram: naturavita_caj

Ukoliko ti je jedna od proljećnih odluka kvalitetna briga o zdravlju, sigurno imaš u planu i detoksikaciju organizma. Prirodan način da se tijelo riješi toksina jesu detox čajevi, koji su na biljnoj bazi i koji uz malo limuna ili kašiku meda postaju idealno ljetne piće.

Napravi dozu detox čaja u termos boci i nosi je sa sobom kroz dan. Drži je na kancelarijskom stolu, u dnevnom boravku ili u autu tokom vožnje, kao podsjetnik na dnevnu dozu hidratacije.

Instagram: naturavita.bih

A naveče pred san, bolje je popiti jednu šolju tečnosti više, nego tijelo uskratiti za hidrataciju na spavanju. Umirujući balance čaj će opustiti organizam pred odlazak u krevet i pomoći da brzo utoneš u duboki san, dok će tijelu pružiti potrebnu vlagu.

Bez obzira hoćeš li se odlučiti za opciju sa toplim ili hladnim čajem tokom visokih temperatura, zapamti da na ovaj način organizmu činiš veliku uslugu i nagradu.

A nagrade koje je osvojila Naturavita u kategoriji “čaj” od strane International Taste Institute, koje se dodjeljuju najboljim prehrambenim proizvodima u svijetu, su podsjetnik da kod izbora kvalitetnih čajeva nema dvojbe – Naturavita je provjerena opcija. Uz to, velika novost je da svi Naturavita čajevi sada dolaze u biorazgradivoj ambalaži – kutijicama od papira, bez celofana, a filter vrećice su pojedinačno upakovane u nove, papirnate aroma omotače koji čuvaju svježinu okusa, mirisa, te efektivnost samog napitka.

Uživaj u sunčanim danima i omiljenom Naturavita čaju, sa velikim zadovoljstvom, jer znaš da istovremeno činiš dobro i za našu planetu.

Slični članci

Ove zobene pahuljice sa kafom moraš probati

Ultra magazin

Oduševi prijatelje ukusnim jelom Azije!

Ultra magazin

Najbolje voće ako želiš ravan stomak

Ultra magazin