• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Reći NE nekome ili nečemu ima nevjerovatnu moć za tvoje mentalno zdravlje, sreću i uspjeh
Ultra Inspirativno

Reći NE nekome ili nečemu ima nevjerovatnu moć za tvoje mentalno zdravlje, sreću i uspjeh

Naučiti reći NE, može izgledati teško, ali jednom kad to učiniš, to je čisto zadovoljstvo i dobra promjena za tvoje mentalno zdravlje, samopouzdanje, sreću i uspjeh. Bilo da to izgovaramo prijatelju koji traži uslugu ili sebi kada smo u iskušenju da kupimo još jednu stvar koja nam ne treba, riječ NE ima nevjerovatnu moć za naše mentalno i emotivno zdravlje.
Foto: karenkarbo.com

Reći NE je oblik brige o sebi i svom zdravlju. Možeš reći NE brbljivoj kolegici s posla, koja te poziva na zoom sastanak i troši tvoje vrijeme, i opterećuje te nekim praznim pričama. Možeš reći NE pozivu na slavlje ili izlazak na koji ti se ne ide. Da bismo ti pomogli da kažeš NE, zavirili smo u knjigu Karen Karbo, “Yeah, NO, Not happening!”

Foto: unsplash

Reći NE znači naučiti izbjeći tiraniju i pritisak društveno-kulturoloških normi i standarda, kojima smo pritisnuti od strane sistema u kojem živimo, društva, porodice, zajednice. Radi se o pronalaženju onoga šta želiš raditi i šta želiš sebi, šta te istinski čini srećnom osobom. Prije nego što kažemo NE nečemu ili nekome, potrebno je malo vremena da razmislimo o tome. Bilo da se radi o pretplati na časopis, koji ne čitaš ili za teretanu u koju ne ideš ili kupovini stvari koje ti ne trebaju, ili prijatelju koji te stalno traži neke usluge i koji te iscrpljuje.

Foto: unsplash

Da bismo mogli reći NE sa autoritetom i stavom, moramo se ozbiljno pozabaviti činjenicom šta bi značilo reći DA nekome ili nečemu. Zato trebamo malo razmisliti, kako bi se osjećali kada kažemo nekome ili nečemu DA, a kako kada kažemo NE. Kako to utiče na našu svakodnevicu, slobodu, odluke, izbore, slobodno vrijeme, produktivnost, sreću, uspjeh, život…

Razmisli odakle potiče nagon za poboljšanjem sebe? Postoji li neka unutrašnja osoba u tebi, koja ne želi uvijek disciplinu i kontrolu, koja stalno brine šta će neko reći, da li je ta osoba u tebi sretna sa tvojim izborima, odlukama? Da li je unutrašnja stvarna osoba u tebi istinski nezadovoljna, koja želi pobjeći od stalnih očekivanja, koja drugi imaju od nje.

Foto: unsplash

Razmisli zašto stvarno želiš reći DA nekome ili nečemu. Da li ćeš se nakon toga osjećati dobro, srećno i ispunjeno ili ogorčeno, frustrijaće, tužno ili bijesno?

Razmisli koliko to što ćeš nekome ili nečemu reći DA, košta tvog dragocjenog vremena, mentalnog zdravlja i energije?

Foto: unsplash

Da li govoriš DA nekome ili nečemu, samo da ne razočaraš ili ne naljutiš tu osobu? Da li ideš protiv sebe govoreći DA nekome ko te stalno gnjavi, traži usluge i troši tvoje vrijeme? Da li kažeš DA kolegici ili partneru koji žele da nešto uradiš za njih, a ti ne uživaš u tome? Da li kažeš DA nekom odlasku na zabavu ili druženje, a ustvari želiš da budeš sam/sama, da čitaš knjigu, gledaš film ili jednostavno želiš provesti vrijeme u pidžami kod kuće, ili raditi u vrtu ili šetati prirodom?

Razmisli da sljedeći put kada ti se nešto ne radi li ne želiš biti okružen/okružena nekim ljudima, ili ne želiš učestvovati u nečemu, kažeš jednostavno NE, ne mogu, ne želim! Mišljenje drugih nije važno, to je ono što uništava tvoje snove!

Foto: unsplash

Nadamo se da ti je ovo do sada jasno, te da je najbolje što možeš učiniti da poboljšaš svoj život – jednostavno reći NE. Reći NE, ustvari hrani samopouzdanje i istovremeno, pomaže tvom znanju, energiji i instinktima. Kada kažemo nekome ili nečemu NE, ustvari postavljamo svoje granice i pravimo bolje izbore i donosimo bolje odluke, produktivniji, smo, uspješniji i srećniji!

 

Izvor: refinery29.com

Slični članci

Kako da izjaviš nekome ljubav pjesmom – Top 10 prijedloga

Ultra magazin

Učestvuj u online yoga & oils radionici i dovedi organizam u balans

Ultra magazin

8 najtraženijih online poslova u 2021. godini

Ultra magazin