Ultra Ukusno

Recept za domaći hljeb bez kvasca

Sve dok traje vrijeme karantina, nije loše mijesiti tijesto i hljeb kod kuće, prvenstveno jer je zdravije, a i da izbjegnemo nepotreban fizički kontakt u pekari ili prodavnici. Ako voliš tijesto, a brineš o svom zdravlju i izgledu, imamo sjajan recept za hljeb bez kvasca, koji je ultra brz, a ujedno i savršen izgovor da otvoriš onu teglicu sjajnog domaćeg džema koja te čeka na polici!
Foto: Straight From The Farm

Sastojci:

  • 400 gr brašna (po mogućnosti crnog ili integralnog)
  • 3-4 dl mineralne (ili obične) vode
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica ulja po želji

Priprema:

Rernu zagrijati na 220 C.

Sve sastojke pomiješati u jednoj posudi i zamijesiti tijesto rukom. Tijesto će biti ljepljivo, ali nije potrebno dodavati više brašna. Tijesto nikako ne smije biti glatko.

Manji pleh ili kalup za hljeb podmazati uljem, ili obložiti papirom za pečenje. Smjesu prebaciti pomoću špatule ili vlažnih ruku, malo poravnati i staviti da se peče. Peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni (u zavisnosti od jačine rerne, potrebno je 30-45 minuta).

Kada je pečen, hljeb izvaditi iz rerne i malo premazati vodom. Pokriti krpom i ostaviti da se ohladi prije rezanja.

Slični članci

Tortice sa bananama i čokoladom

Ultra magazin

Brze pizza kiflice bez kvasca

Ultra magazin

Domaće tortilje sa ljutkasto dimljenim nadjevom

Ultra magazin