• Home
  • Ultra Popularno
  • Reakcije glumaca na finale Game of Thrones: Emilia Clarke poručila “Stojim uz Daenerys”!
Ultra Popularno

Reakcije glumaca na finale Game of Thrones: Emilia Clarke poručila “Stojim uz Daenerys”!

U razgovoru iza scene posljednje epizode Game of Thrones sa Emiliom Clarke, Kitom Haringtonom, Peterom Dinklageom, otkrili smo reakcije glumaca na finale serije Game of Thrones.

HBO

Emilia Clarke je pročitala paragraf u završnom scenariju za Game of Thrones. Pročitala ga je opet i opet. Sedam puta, kaže ona, pročitala je riječi koje su otkrile razornu sudbinu Daenerys Targaryen, lik kojeg je prikazala na HBO globalnom TV fenomenu, aktuelnom već gotovo deset godina. “Šta, šta, šta, šta?”, prisjeća se svoje reakcije glumica.

U oktobru 2017. glumica je elektronski primila scenarije dok je slijetala na aerodrom u Londonu i okrenula se svom saputniku i rekla: „O, moj Bože! Moram ići! Moram da idem!  A za mnom su vikali “morate uzeti svoje torbe”! Kada je došla kući fizički i psihički se pripremila i uz šoljicu čaja je počela da čita scenario.

Prelistala je stranice: Daenerys stiže u Winterfell, a Sansa je ne voli. Otkrila je da je Jon Snow pravi nasljednik Željeznog trona i nije oduševljen. Bori se u borbi protiv Kralja noći i preživljava, ali gubi dugogodišnjeg prijatelja i zaštitnika Ser Jorah Mormonta. Onda i njena druga bliska prijateljica i savjetnica Missandei, takođe umire. Varys je izdaje. Jon Snow se povlači. Izgubivši pola svoje vojske, dva zmaja, i skoro sve do kojih joj je stalo, Daenerys ide punom snagom da pobijedi: Ona napada King’s Landing i ubija … hiljade civila? Cersei je poražena, zatim se  sastaje sa Jonom … a onda… onda on…

“Plakala sam”, kaže Emilia Clarke. „I otišla sam u šetnju. Izašla sam iz kuće i uzela ključeve i telefon i vratila se sa plikovima na nogama. Nisam se vratila pet sati. “Kako ću ovo da uradim?” Dva dana kasnije, Emilia Clarke je bila u avionu za Belfast za finalno čitanje scenarija.

Sjedeći pored Emilie u avionu, kao što se i desilo, bio je Kit Harington, koji igra Jona Snowa. Harington namjerno još nije pročitao scenarije, da bi prvi put mogao da doživi priču sa svim svojim kolegama. Za vrijeme čitanja scenarija za stolom, Emilia Clarke je sjedila nasuprot Haringtonu, kako bi mogla da gleda kako on sve to doživljava. Kada su zajedno došli do svoje završne scene, prisjeća se Kit Harington, “Pogledao sam Emiliu i došao je trenutak kada sam shvatio, “Ne… ne…”

I Emilia Clarke je klimnula glavom, nažalost, “Da …”

“Plakao je”, kaže Emilia Clarke.

HBO

Glavna priča završne sezone Game of Thrones je evolucija lika Daenerys Targaryen iz jednog od najomiljenijih junaka serije u razarača gradova i potencijalnog diktatora. Autor George R.R. Martin svoju sagu naziva “Pjesma leda i vatre”. Jon Snow je stabilan, nepokretan led Winterfella; Daenerys je osvajačka nepredvidiva vatra zmaja. Nakon nekoliko godina, oni su se okupili u sedmoj sezoni. Duo se zaljubio, pomogao spasiti carstvo od nadnaravne prijetnje vojske mrtvih koja uništava svijet i, u završnici serije, uništeno je njihovo spajanje – Daenerys propada, a devastirani Jon Snow je prognan da se pridruži Noćnoj straži.

Nakon epizode 5, “The Bells”, reakcija na skretanje Danyne “Mad Queen” bila je eksplozivna i često negativna. Neki kritičari insistiraju da Daenerys nema kapacitet za takvo monumentalno zlo, a zaokret je primjer kako se ženski likovi loše vode u seriji. Drugi kažu da su Danyne nestabilne sociopatske tendencije zaista uspostavljene, ali završna sezona se odvijala prebrzo i pokvarila je njegovo izvršenje.

Za Emiliju Clarke, završna sezona je trebala mapirati niz tačaka preokreta. Njen napad na King’s Landing možda se činio naglim, ali od početka sezone Daenerys je reagovala sa sve većom ljutnjom, očajem i hladnoćom, prebacujući Majku Zmajeva na novu emocionalnu teritoriju, koja bi na kraju dovela do njenog uništenja.

Sjedeći u svojoj svlačionici na setu snimanja serije prošlog proljeća, Emilia Clarke je analizirala cijelo unutrašnje putovanje Daenerys u sezoni 8, koje je dovelo do bombardovanja apokaliptičnog King’s Landinga u jednom monologu bez daha.

I izgubiti Missandei? „Postoji nekoliko prekretnica koje vidite za Daenerys u sezoni, ali to je najveći prekid. Ništa neću učiniti nakon što izgubim Missandai i vidim žrtvu koju je spremila da joj da. To je potpuno slomi. Ništa nije ostalo nego da se napravi težak izbor.”

Varys je izdaje? ” Ona ga je upozorila još prošle sezone. Mi volimo Varysa. Ali on mijenja boje onoliko puta koliko želi. Ona mora znati ljude koji je podržavaju bez obzira. To je bila moja jedina opcija, u suštini, to je ono što mislim”.

Kao i mnogi glumci koji su dugo igrali istu ulogu, Emilia Clarke se identifikovala sa svojim likom i stavlja sebe u potpunosti u ulogu. Ona vjeruje u povjerenje Daenerys, idealizam i prošla djela samilosti. Kao što je glumica napisala u jednom eseju u martu, igrala je “Breaker of Chains” kroz neke lične poteškoće koje su joj ugrožavale život, potajno preživljavajući dvije aneurizme na mozgu, tokom ranih godina snimanja serije. “Idi na set i prolazi kroz vatru, to je postalo ono što me spasilo od razmatranja moje smrtnosti”, napisala je ona. Emilia Clarke je privukla u svoj život snagu iz lika Daenerys, ali isto tako je i unijela u Daenerys svoju ličnu snagu.

Smrt kraljice Daenerys u finalu, bila je tajna čak i među mnogim drugim glumcima. Ubijanje Daenerys je bio masivan i težak potez. Njen lik je toliko prepoznatljiv, ikoničan, moćna i neustrašiva figura ženskog osnaživanja. Ona je tragična figura u veoma Šekspirovom i grčkom smislu.

Peter Dinklage koji tumači lik Tyriona, “To je rat, a jesmo li u ratu donijeli prave odluke? Mi volimo Daenerys. Svi fanovi vole Daenerys, i ona to radi za veće dobro. “Veće dobro” je u posljednje vrijeme u naslovima … kada se oslobađa sve za veće dobro, nažalost će povrijediti neke nevine na tom putu”.

Gwendoline Christie, koja glumi Brienne of Tarth, dodaje da postoji još jedna politička lekcija koju treba naučiti iz završne sezone. “Znakovi su uvijek bili tu i bili su tamo na način na koji smo ih tada osjećali. U ovom trenutku, važno je ispitati prave motive. Ova serija je oduvijek bila o moći i više nego ikad, to je zanimljiva ilustracija da ljudi u potrazi za moći, mogu doći u mnogo različitih oblika i moramo sve dovoditi u pitanje.”

Ubijanje Daenerys, takođe zauvijek mijenja Jona Snowa, dovodeći do njegove kružne sudbine: vraćajući se da služi ostatak svog života na Zidu. Kit Harington je govorio o završetku serije u produkcijskom šatoru na setu 8. sezone, njegov glas tako oprezno nizak, da ga je audio snimač jedva mogao pokupiti. Harington je objasnio da izbjegava da priča o sceni smrti na setu, i on i Emilia Clerke su došli do tajnog signala dodirujući rukom srce. “Ali ako pratite njenu priču sve do sada, ona radi neke strašne stvari. Ona razapinje ljude. Spaljuje ljude žive. Ovo se gradilo. Dakle, moramo da kažemo publici: I vi ste u poricanju ove žene. Znali ste da nešto nije u redu. Vi ste krivi, vi ste navijali”.

Harington dodaje da se brine da će posljednja dva slučaja biti optužena za seksizam, “Jedna od mojih briga je to što imamo Cersei i Dany, dvije vodeće žene, koje padaju”, kaže on. “Opravdanje je: samo zato što su žene, zašto bi to bile dobre stvari? One su najzanimljiviji likovi u seriji. Ne možete samo reći da će jake žene završiti kao dobri ljudi. Dany nije dobra osoba. To će otvoriti diskusiju, ali ništa nije učinjeno u ovoj seriji koja nije istinita za likove. A kada ste ikada vidjeli ženu da igra diktatora?”

I za Jona postoji mnogo tragedija, ističe on. “Ovo je druga žena u koju se zaljubio koja umire u njegovim rukama. To je strašno. Ovo uništava Jona.”

Postoji još jedna stvar koju Emilia Clarke želi da znate. “Ja stojim uz Daenerys. Stojim uz nju! Ne mogu drugačije.

Više ćemo naravno saznati i u dokumentarcu Game of Thrones: The Last Watch koji je najavio HBO za 26. maj.

 

Izvor: ew.com

Slični članci

Varalica – Nova psihološka triler-serija koja će te oduševiti

Ultra magazin

Više od 5000 učesnika Weekend Media Festivala razdrmalo medijski svijet u regionu!

Ultra magazin

Dodjela nagrada Emmy: Game of Thrones je najbolja dramska serija

Ultra magazin