Ultra Inspirativno

Put do istinskog prijateljstva kroz 4 koraka

IuteCredit
IuteCredit

Ako posljednih godinu dana osjetiš kako su se neka dugogodišnja prijateljstva „primirila“, to nije ništa neobično i iznenađujuće. Za mnoge ljude je trenutna pandemija bila izazovna i kada je riječ o prijateljstvima. Između socijalne udaljenosti, psihičkih izazova kroz koje prolazimo, COVID-19 je otežao i povezivanje sa prijateljima, koje nam se prije podrazumijevalo.

Freepik

Ali, isto tako, preživaljavanje istinskih prijateljstava nikada nije bilo važnije. U 2021. će mnogi od nas tražiti načine kako pronaći više radosti. Pravo je vrijeme za ulaganje i obnavljanje naših prijateljstava na ispravan način. Ako imaš prijateljstva koja želiš da traju cijeli život, sada je vrijeme da poradiš na tome. Donosimo četiri koraka za ostvarivanje ovog cilja.

Napravi prvi korak

Razmisli s kim trenutno imaš duboko intimno prijateljstvo i s kim želiš to postići u budućnosti. Zatim, napravi prvi korak, jer samo pozitivne stvari ti može donijeti jasno iskazivanje činjenice da sa nekim želiš ostvariti duboku prijateljsku povezanost. To možeš iskazati i jednostavnom porukom.

IuteCredit
IuteCredit

“Nedostaješ mi. Želim da znaš da imam želju produbiti prijateljstvo sa tobom. Vjerujem da ćemo u 2021. godini postaviti cjeloživotne temelje našeg prijateljstva.”

Uz ovih nekoliko riječi, jasno ćeš dati do znanja ljudima koji su u tvom životu da želiš da tu ostanu i u budućnosti.

Otvori se za ranjivost

Foto: Pexels

Ukoliko se nekome potpuno otvoriš, spremi se i  na negativan odgovor druge strane. Ipak, neka te vodi to da jedan od mogućih odgovora ima i pozitivan ishod, zbog čega ćeš dobiti prijatelja za cijeli život. Ipak, ukoliko druga strana ne osjeća i ne misli isto što i ti, postoji razlog za to i dobro je što ste u početku riješili sve dileme.

Ove naizgled ranjive situacije, jačaju te kao osobu i daju ti jasnu sliku ko su ti istinski prijatelji.

Zajedno istražite zajedničke vrijednosti

Riječ “intimnost” u smislu prijateljstva mogla bi donijeti malo nelagode. To je vjerovatno, jer većina ljudi na intimnost gleda kroz prizmu fizičke ili seksualne povezanosti. U stvarnosti postoji toliko mnogo vrsta intimnosti izvan seksualne vrste – uključujući jednako važnu emocionalnu intimnost.

Riječ je o izgradnji povjerenja i razmjeni iskustava temeljenih na zajedničkim sistemima vrijednosti. Sistemi vrijednosti mogu uključivati ​​rast, avanturu ili duboku filozofsku misao. Ako ne znaš odakle započeti, razmisli o posuđivanju nekih od tih dubokih početaka razgovora ili zloglasnih 36 pitanja za zaljubljivanje, a koja su zapravo srž stvaranja osjećaja bliskosti, kako bi se podstakla povezanost i dijalog.

freepik

Postavi granice

Ako krećemo od perspektive da svako od nas želi rasti i pojedinačno kao osoba u prijateljstvu, moramo biti spremni i na potencijalno izazovne i neprijatne razgovore. Ovo osigurava zadovoljenje potreba obe strane, a ne samo jedne osobe. Drugim riječima, moramo biti otvoreni za postavljanje granica. Ali, kada pronađeš nekoga ko dobrotom odgovara na tvoju ranjivost, to je tvoj čovjek. Kada je neko grub prema tebi i u situacijama kada sve dijeliš sa njim, eliminiši ga iz svog života.

 

Izvor: mindbodygreen.com

Slični članci

Movember 2021: „Filijev brk“ – Priznanje za najbolje brkove!

Ultra magazin

8 znakova da si žrtva “gaslightinga”

Ultra magazin

Očevi imaju ogroman uticaj na život svojih kćerki

Ultra magazin