Ultra Ukusno

Punjeni kolačići od krompira

IuteCredit
IuteCredit

Da li si ikada pravila punjene kolačiće od krompira? Ako nisi, obavezno moraš probati ovaj recept, jer ovi kolačići od krompira su ultra ukusni, a možeš da ih pripremiš za ručak ili za večeru. 

Instagram / @elavegan
Sastojci

Tijesto

  • 1 kg krompira⠀⠀
  • 80 g brašna (ili rižinog brašna, ako imaš intoleranciju na gluten)
  • 40 g kukuruznog škroba
  • so, biber, muškatni oraščić (po želji)⠀⠀

Punjenje

  • 250 g nasjeckanih šampinjona⠀⠀
  • 1/2 tikvice nasjeckane na kockice⠀
  • 1 luk, nasjeckati⠀
  • 1 paprika, nasjeckati⠀
  • 2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckati⠀⠀
  • so i biber po ukusu⠀⠀
  • 1 kašičica luka u prahu, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1/2 kašičice kima ⠀⠀⠀
  • Ulje za prženje⠀
  • Veganski sir (može i obični za ne vegansku opciju)
IuteCredit
IuteCredit

Priprema

Tijesto:

  • Oguliti krompir, nasjeći na male komade i kuhati 20-tak minuta u slanoj vodi.
  • Dodati so, biber i muškatni oraščić i napraviti pire.
  • Pustiti da se pire ohladi (u međuvremenu pripremiti punjenje), dodati brašno i kukuruzni škrob, dobro promiješati sa kašikom ili rukama.

Punjenje:

  • Nasjeći povrće, propržiti luk u tavi sa malo ulja (3-4 minute), dodati šampinjone, bijeli luk, nasječenu papriku i tikvice. Sve dinstati nekoliko minuta, dodati so, biber i začine.
  • Podijeliti tijesto na 8 dijelova (otprilike 120 g svaki). Napraviti loptice, udubljenje u sredini i dodati pola kašike punjenja. Takođe, možeš dodati veganski (ili obični sir) i lagano ih spljoštiti (da izgledaju kao deblje palačinke).
  • Zagrijati otprilike 2 kašike ulja u tavi i pržiti kolačiće od krompira na srednjoj temperaturi dok se ne zarumene sa obe strane. treba da bude hrskave sa vanjske strane i mekane unutra.

Uživaj!

Slični članci

Ukusni jesenji desert od jabuka

Ultra magazin

5 najboljih namirnica za ubrzavanje metabolizma i zdravu probavu

Ultra magazin

Kremasti rižoto sa tikvicama i sirom

Ultra magazin