Ova lagana veganska verzija prženica je najbolja kada je servirana zlatne boje i prelivena javorovim sirupom u kombinaciji sa svježim voćem. Savršena opcija za kasni doručak!

Sastojci:
- 3 kašike javorovog sirupa
- 150 gr borovnica
- 2 kašike brašna od slanutka
- 2 kašike mljevenih badema
- 2 kašičice cimeta
- 200 ml mlijeka (ovsenog ili rižinog)
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 6 šnjita hljeba
- Ulje, za prženje
- Šećer u prahu, za posipanje

Postupak:
Zagrijati javorov sirup i borovnice u tavi, dok bobice ne počnu ispuštati sok. U posudi umutiti brašno, bademe, cimet, mlijeko i vaniliju.
Zagrijati malo ulja. Umočiti šnjitu hljeba u mješavinu, ocijediti višak i pržiti u tavi sa obe strane, dok ne dobije zlatnu boju. Servirati sa prelivom od borovnica i posuti sa šećerom u prahu.
Prijatno!
Izvor: bbcgoodfood.com