Ultra Inspirativno

Prva osoba s Downovim sindromom koja je završila Ironman triatlon

Kompletiranje Ironman triatlona san je svakog sportiste. Iscrpljujući multi-sportski događaj započinje plivanjem na otvorenom od 2,4 milje, nakon čega slijedi vožnja biciklom od 112 milja i konačno, trčanje od 26,2 milje (maratonska udaljenost). Chris Nikić nedavno je proslavio svoj uspjeh, a njegova lična pobjeda imala je dodatni značaj; bio je prva osoba s Downovim sindromom, koja je završila ovu legendarnu trku.

Foto: instagram.com/chrisnikic

Za Chrisa Nikića, 21-godišnjaka koji živi u Orlandu, završetak Ironmana bio je posebno značajan zbog prepreka i izazova, koje je morao savladati. Kao beba od pet mjeseci imao je operaciju na otvorenom srcu. Takođe je imao ozbiljan problem sa hodanjem, što je značilo da nije samostalno hodao do svoje 4 godine. Chris Nikić se osjećao izolovanim u životu, ali je unutrašnji mir pronašao u sportu. Dok je bio tinejdžer, počeo je da se takmiči, a u oktobru 2019. godine, bio je odlučan da se prijavi za Ironman triatlon.

Foto: instagram.com/chrisnikic

Trening za bilo koju trku na duge staze, zahtijeva višemjesečna odricanja i požrtvovanost za izgradnju brzine i izdržljivosti, kao i mentalnu pripremu za zadatak koji predstoji. Kako bi ostali motivisani, Chris Nikić i njegov otac Nik Nikić, pomjerali su granice i trudili se da dostignu uspjeh u sportu.

Foto: instagram.com/chrisnikic

Kad je stigao dan trke, Chris Nikić i njegov trener Grieb krenuli su uzburkanim vodama u Meksičkom zalivu. Grieb je bio privezan za Nikića iz sigurnosnih razloga. Napredovali su do biciklističkog dijela, gdje su Nikića ugrizli crveni mravi dok je pio vodu s bicikla, pa su mu od ugriza insekata natekle noge. Nekoliko kilometara kasnije srušio je bicikl. Ali ipak, nastavio je i stigao do posljednjeg dijela trke: maratona. Teški umor pojavio se na oko 10 milja, ali Nikić je odbio odustati. “Tokom trke u mom umu bila je bitka između mog bola i mojih snova. Moji snovi su pobijedili”, kaže Chris. Utrku je završio za 16 sati, 46 minuta i 9 sekundi.

Foto: instagram.com/chrisnikic

Sad kad je Chris Nikić postigao ovo revolucionarno dostignuće, već je usmjerio pažnju na takmičenje na Specijalnim olimpijskim igrama u SAD-u 2022. godine i prikupljanje novca za dobrotvorne organizacije, koje mu najviše znače. “Postigao sam svoj cilj, a sada želim pomoći drugima poput mene.”

Foto: instagram.com/chrisnikic
Foto: instagram.com/chrisnikic

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Andrea Solomun: “Potrebno je raditi ono što nam ne ide i što ne znamo da bi rasli, a ne ono što nam je lagano i uhodano”

Ultra magazin

Španska inženjerka razvija komplet za kućno testiranje raka dojke

Ultra magazin

Spremi se za Naturavita mjesec motivacije!

Ultra magazin