Ultra Kreativno

Prva eko održiva 3D štampana škola na svijetu

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Studio Mortazavi dizajnirao je prvu eko održivu 3D štampanu školu na svijetu, izrađenu od betona i građevinskih materijala iz lokalnog izvora u Fianarantsoi, na Madagaskaru. Dizajnirana za neprofitnu organizaciju Thinking Huts, škola na solarni pogon, sadrži učionice, naučne laboratorije i plesni studio, a po potrebi će se dodatno proširivati. Svaka prostorija biće izrađena od betonskog agregata otisnutog 3D tehnikama, za koji je Studio Mortazavi rekao da može biti izrađen od recikliranih materijala za smanjenje emisije CO2. Krov od pocinčanog metala, prekriven autohtonom travom, pomoći će zgradama da se uklope u svoju okolinu. 

Foto: Studio Mortazavi

Organizacija Thinking Huts na kraju ima za cilj širenje ovog pilot projekta i izgradnju drugih škola u partnerstvu sa zajednicama širom Madagaskara. “Ljepota ovakvih 3D škola je u tome, što se na ovaj način može izgraditi beskonačni kampus po potrebi učenika i škole,” rekao je osnivač Studija Mortazavi, Amir Mortazavi.

Foto: Studio Mortazavi

Vanjski dio škole sastojaće se od dva uska zida sa šupljim ili saćastim središtem, što smanjuje količinu upotrebljenog cementa i po potrebi se može izolovati. Studio Mortazavi dizajnirao je reljefni uzorak za vanjske zidove, koji će se ispisati 3D-printerom i ponoviti na unutrašnjim zidovima. “Razmišljali smo i o integrisanju boje u agregat, koji se koristi za štampu kako bi se zgrada prilagodila prirodnim bojama, koje postoje u pejzažima Madagaskara,” dodao je Amir Mortazavi.

Foto: Studio Mortazavi
IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Solarni paneli na krovu napajaće školu energijom, koja će imati sisteme za prikupljanje vode, hlađenje prostorija, energetski efikasno osvjetljenje i toalete na kompostiranje. “Za početni projekat na Madagaskaru neće nam trebati grijanje, jer prosječna temperatura rijetko pada ispod sobne temperature,” rekao je on.

Materijali za opremanje škole nabavljaće se iz lokalnih kompanija, kao podrška lokalnim majstorima, stolarima, zanatlijama, koji rade sa eko održivim materijalima.

Foto: Studio Mortazavi

Škola će se graditi u saradnji s finskom kompanijom za 3D tehnologiju Hyperion Robotics, a organizacija Thinking Huts trenutno prikuplja sredstva za pomoć u financiranju prve škole. Planira započeti izgradnju škole u julu ili avgustu 2021. godine.

 

Izvor: dezeen.com

Slični članci

Zaviri sa nama u “Park oprašivača”

Ultra magazin

Geometrijski oblici i hrabre palete boja čine moderna remek-djela

Ultra magazin

“Open space” koncept po dizajnu LU architects studija

Ultra magazin