Ultra Zanimljivo

Pročitaj najlakši način da svom zdravlju učiniš uslugu ovog ljeta

IuteCredit
IuteCredit

Najjednostavniji, ali i najefikasniji savjet, koji možeš poslušati za svoje zdravlje je da piješ mnogo vode. Voda je ključna za pokretanje svega u tvom organizmu, održavanje energije, vitalnosti, prevenciju bolesti i suzbijanje žeđi. Ipak, rijetko razmišljaš o ključnoj ulozi, koju voda igra u svakodnevnoj rutini. Evo zašto je konzumiranje više vode dnevno, najbolji način za unapređenje tvog zdravlja.

prednosti konzumiranja vode
Unsplash

Voda je kombinacija vodonika i kiseonika, koji se spajaju kako bi napravili tečnost, koja je ključna za opstanak planete, pa tako i ljudi. Odrastao muškarac ima oko 60%, a odrasla žena oko 50% vode u organizmu, jer u prosjeku žene imaju više masnog tkiva, a manje mišićnog tkiva nego muškarac. Održavanje ovog nivoa vode u organizmu, je od vitalne važnosti za naše zdravlje, dobrobit i metaboličke funkcije tijela.

Postoje i zdrave namirnice, koje možeš konzumirati s visokim sadržajem vode, poput smoothija, supa i voća i povrća, uključujući celer, krastavce, lubenicu i citruse. Izvrsno je uključiti namirnice sa velikim procentom vode poput spomenutih, zajedno sa šest do osam obaveznih čaša vode svaki dan.

prednosti konzumiranja vode
Unsplash
IuteCredit
IuteCredit

Voda u organizmu ima bezbroj uloga, pored primarne hidratacije. Ne možeš piti vodu samo kada osjećaš žeđ! Voda pomaže prenošenju hranjivih sastojaka, proteina i hormona po cijelom tijelu, prenosi poruke u nervnom sistemu i djeluje na ispiranje organa, uključujući jetru, bubrege, mjehur i crijeva. Ova životna tekućina, pomaže vlažiti kožu i podmazuje zglobove.

Jedna malo poznata činjenica o vodi je da ona može pomoći, obuzdati glad i povećati energiju. Oba osjećaja – gladi i letargije, zapravo mogu biti znaci dehidracije. Glavobolja? Da, i ona takođe može biti znak dehidratacije.

Zavisno od regiona u kojem živiš, znaš i da li je voda iz slavine pogodna za konzumaciju. To zavisi od mnogo faktora, ali ako znaš da je ta voda ispravna, kvalitetna i bez kamenca, preporučujemo da ne kupuješ bespotrebno flaširanu vodu. Ukoliko ipak voda nije za piće, postoji ogroman izbor kupovnih voda, kao i kućnih filtera, koji pročišćavaju vodu iz slavine i čine je pogodnom za piće.

prednosti konzumiranja vode
Unsplash

Uvedi naviku da dan počneš sa čašom vode. Možeš popiti i veću količinu ako ti odgovara, ali nemoj se previše forsirati, slušaj svoj organizam. Pazi da redovno tokom dana piješ veće količine vode i hidriraš organizam, a za ovo možeš iskoristiti aplikacije, koje podsjećaju kada je vrijeme za novu čašu vode, ukoliko zaboraviš. U istu aplikaciju upisuj i dnevni unos vode, da na kraju dana imaš uvid.

Naša preporuka je da uvijek na radnom ili kuhinjskom stolu držiš flašu ili bokal vode da ti bude na vidiku, kao i da nosiš sa sobom uvijek flašicu vode, jer mnogo je benefita od redovne i veće konzumacije vode, od zdravlja, vitalnosti, dugovječnosti, ljepote i njege!

 

Izvor: besthealthmag.ca

Slični članci

Veliki horoskop za avgust!

Ultra magazin

Šta nam donosi Venera u Djevici – planeta ljubavi, zabave, ljepote i novca

Ultra magazin

Ukoliko imaš znak ili podznak u ovim horoskopskim znakovima avgust će za tebe biti ekstra mjesec

Ultra magazin